A párizsi merényletekre emlékezik Franciaország

megemlékezés évforduló terrortámadás Párizs Hollande 2016.11.13.
French President Francois Hollande (R) speaks with a victim after unveiling a commemorative plaque outside the Stade de France stadium, in Saint-Denis, north of Paris, on November 13, 2016, during a ceremony to mark the first anniversary of the Paris terror attacks. 130 people were killed on November 13, 2015 by gunmen and suicide bombers from the Islamic State (IS) group in a series of coordinated attacks in and around Paris. / AFP PHOTO / POOL / PHILIPPE WOJAZER
Vágólapra másolva!
Megkezdődtek vasárnap a tavalyi november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletek egyéves évfordulójának hivatalos megemlékezései Párizsban és a fővároshoz közeli Saint-Denis-ben a Stade de France nemzeti stadionnál, ahol emléktáblát avatott Francois Hollande francia államfő.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnök a stadion D kapuja közelében avatta fel az emléktáblát Manuel Dias emlékére, aki akkor halt meg, amikor a közelében egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát.

Francois Hollande a stadionnál elkövetett támadás egyik túlélőjével Forrás: AFP/Philippe Wojazer

A koszorúzás és az egyperces néma csend után az áldozat fia „toleranciára és intelligenciára” kérte az egybegyűlteket, de hivatalos beszéd nem hangzott el.

Francois Hollande és Anne Hidalgo párizsi főpolgármester délelőtt ellátogat a támadássorozat összes helyszínére, s mindenhol emléktáblákat avatnak fel az áldozatok emlékére. Az egyszerű és rövid megemlékezéseken nem hangzanak el beszédek.

Az államfő végigjárja az öszes támadás helyszínét Forrás: AFP/Philippe Wojazer