Clinton a vereségért az FBI vezetőjét hibáztatja

amerikai elnökválasztás 2016
Democratic presidential nominee Hillary Clinton speaks during an event at the University of New Hampshire September 28, 2016 in Durham, New Hampshire. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
Vágólapra másolva!
James Comey-t, az FBI igazgatóját hibáztatja választási vereségéért Hillary Clinton, a Demokrata Párt elnökjelöltje, aki alulmaradt az elnökválasztáson a republikánus Donald Trumppal szemben.
Vágólapra másolva!

Clinton a kampányának támogatóival folytatott konferenciabeszélgetésen beszélt erről.

"Több oka van a kudarcnak. Elemzésünk szerint Jim Comey levele, amely alaptalan kétségeket ébresztett, megtörte a lendületünket" - idézte fel a konferenciabeszélgetés egyik résztvevője Clinton szavait.

Hillary Clinton Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Comey 11 nappal a választás előtt levélben arról tájékoztatta az amerikai törvényhozást, hogy ismét vizsgálják Clinton magánszerveren folytatott levelezésének ügyét, mert Clinton egyik közvetlen munkatársának válófélben lévő, szexbotrányba keveredett férjének gépén újabb, "talán releváns" leveleket találtak, majd két nappal a választás előtt az FBI közölte, továbbra sem indokolja semmi, hogy Clintont bármivel is meggyanúsítsák.

Clinton kampánystábja úgy látja, hogy

a népszerűségi adatok alakulásában Comey levele jelentette a fordulópontot.

Onnantól kezdve Clinton elvesztette előnyét az úgynevezett felső-középnyugati államokban, s végül alulmaradt Wisconsinban, ahol 1984 óta nem nyert republikánus, és leszerepelt Michiganben is, ahol 1988-ban szavazott a többség utoljára a republikánus jelöltre.

Clintonék úgy látják, hogy hiába közölte később az FBI, hogy nincs alap Clinton meggyanúsítására, ez

azt a látszatot keltette, hogy a választást "megbundázzák", ami Trump malmára hajtotta a vizet.


Az elnökválasztás előtti összes közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy Clinton fog nyerni, ám nagy meglepetésre végül Donald Trump győzött az amerikai elnökválasztáson.