Oroszbarát elnöke lesz Bulgáriának, a konzervatív miniszterelnök lemondott

Horizontal
Rumen Radev, bolgár államfő
Vágólapra másolva!
Szinte teljesen bizonyos, hogy a hivatalosan függetlenként induló, de az ellenzéki szocialisták támogatását élvező, oroszbarát Rumen Radev győzött Bulgáriában az elnökválasztás vasárnap tartott második fordulójában.
Vágólapra másolva!

A helyi médiában az urnák zárása után közzétett exit poll-felmérések adatai szerint Radev a szavazatok 58 százalékát szerezhette meg, míg ellenfele, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jelöltje, Cecka Cacseva mindössze 35 százalékot kapott.

Több közvélemény-kutató cég is végzett a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérést (exit poll), és nagyjából azonos eredményre jutottak. Eszerint Radev és Cacseva között legalább 23-24 százalékpontos különbség alakult ki.

Rumen Radev, Bulgária leendő elnöke Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Az első hivatalos eredményeket éjfél előtt teszik majd közzé.

Távozik a miniszterelnök

Radev győzelme megpecsételte a konzervatív kormányfő sorsát: Bojko Boriszov lemondott.

A bolgár kormányfő elmondta: ígéretéhez híven benyújtja lemondását a jobbközép kormánypárt, miután a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jelöltje, Cecka Cacseva vereséget szenvedett.

Bojko Boriszov lemondott Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A Reuters brit hírügynökség kommentárja szerint Boriszov kisebbségi kabinetjének összeomlása hónapokig elhúzódó politikai bizonytalansághoz és valószínűleg előre hozott választásokhoz vezet 2017 tavaszán.

A mandátumának felénél tartó Boriszov népszerűsége egyre csökken az Európai Unió legszegényebb tagállama polgárainak elégedetlensége, valamint a politikai és bírósági korrupció miatti frusztrációja miatt.

Az első fordulóban a második helyen végzett Cacsevától azt várták, hogy folytatja a második mandátumot nem vállaló Roszen Plevneliev nyugatbarát politikáját, míg Radev tábornok, a légierő volt parancsnoka szorosabbra fűzné országának kapcsolatait Moszkvával; emellett jelezte, hogy elnökként az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciók eltörléséért fáradozna.

Az új elnök a tervek szerint január 22-én lép hivatalba, és az ő elnöksége alatt tölti majd be Bulgária 2018. január 1-jétől az Európai Unió soros elnöki tisztét.