Kilenc megyében nincs áram a havazás miatt Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Vasárnapra virradóra leesett a hó Ukrajna nyugati felében, a havazás következtében már kilenc megye 430 településén nincs áram –Hennagyij Zubko regionális fejlesztési miniszter. Korábban az állami katasztrófavédelmi szolgálat még arról adott hírt, hogy hat megyében 275 településen szakadt meg az áramellátás.
Vágólapra másolva!

A hivatal tájékoztatása szerint a szakemberek folyamatosan dolgoznak a szolgáltatás helyreállításán. A kimaradást az okozza, hogy a hófúvások és a havas esők miatt helyenként működésbe lépett az elektromos vezetékek biztonsági rendszere, és leállította az áram továbbítását.

Az áramszünet Hmelnickij, Ternopil, Ivano-Frankivszk, Zsitomir, Vinnicja és Voliny megye településeit érintette elsőként. Később áramkimaradásokat jelentettek Kárpátalja, Lviv és Csernyivci megyékből is.

Az állami útfelügyelet közlése alapján a helyzet Ternopil megyében a legsúlyosabb, ott a települések 90 százalékában nincs áram, a szél pedig helyenként 40 centiméteres hótorlaszokat épített az utakon.

Az országos meteorológiai szolgálat

négy napig tartó heves havazást és hófúvásokat jelzett előre

az országban.

A fővárosban, Kijevben szombat éjjel óta esik a hó, a szél is feltámad időnként, és visszahordja az utakra a már eltakarított havat. Kijev vezetése úgy döntött, hogy hétfő reggeltől a kamionok és a teherautók nem hajthatnak be a fővárosba.

Kijevben áramszünetről, közlekedési fennakadásokról egyelőre nem érkezett jelentés. Utóbbi nyilván annak köszönhető, hogy vasárnap gyér a forgalom a kijevi utakon.

A meteorológiai szolgálat hétfőre azonban az időjárás további romlását, a havazás folytatódását és hófúvásokat jelzett a fővárosban. A hatóságok kérték a kijevieket, hogy lehetőleg ne üljenek autóba, inkább tömegközlekedéssel utazzanak.

Ivano-Frankivszk megyében hétfőre és keddre tanítási szünetet rendeltek el az iskolákban.