Egyperces csenddel emlékeztek a támadás áldozataira a Bataclan nyitókoncertjén

Paris France Paris Attacks terror TERRORISM TERRORIST TERRORIST ATTACK police police car policemen policeman POLICE VAN police security measures police measures POLICE HEADQUARTERS policewoman CONCERT musicians MUSIC ISIS Bataclan concert hall VICTIM vict
Bataclan concert hall reopens with Sting concert in Paris, France on Nov. 12, 2016
Vágólapra másolva!
Egyperces csenddel emlékezett szombat este Sting a tavaly november 13-i párizsi merényletek áldozataira koncertje kezdetén a Bataclan koncertteremben, ahol a 130 áldozat közül kilencvenen vesztették életüket. A brit énekes koncertjével nyitott újra egy év után az egyik legrégebbi párizsi könnyűzenei szórakozóhely.
Vágólapra másolva!

"Ma este két dolgot kell összeegyeztetnünk, először emlékeznünk kell azokra, akik életüket vesztették a támadásban, aztán az életet, a zenét kell ünnepelnünk ezen a legendás helyen" - mondta franciául a brit énekes, amikor színpadra lépett.

Sting a Bataclan színpadán. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Boris Allin

Az egyperces megemlékezést követően Fragile című számát énekelte el az áldozatok emlékére, amelyet a Message in a Bottle című sláger követett a közönség tapsvihara közepette. A sztár a Párizsban élő Ibrahim Maalouf trombitaművésszel lépett fel, aki a libanoni polgárháború elől menekült családjával Franciaországba.

Az 1500 férőhelyes, teljesen felújított koncertteremben az egy évvel ezelőtti terrortámadások mintegy négyszáz túlélője és az áldozatok hozzátartozói, hivatalos vendégek, köztük Audrey Azoulay kulturális miniszter és meghatott Sting-rajongók is helyet foglaltak. Többen könnyes szemmel fogadták az énekest.

A környékbeli utcákat jelentős rendőri készültséggel biztosította a párizsi prefektúra, a Bataclant csak a jeggyel rendelkező nézők közelíthették meg többszöri átvizsgálás után.

Alaposan átvizsgálták a belépőket. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: SOOC/Alexandros Michailidis / SOOC/Alexandros Michailidis


Az egyórás fellépés bevételét Sting az egy évvel ezelőtti merényletek túlélői által létrehozott egyesületeknek ajánlotta fel. A koncertről film készült, amelyet vasárnap este több csatorna is sugároz.

A Police egykori frontembere az első művész, aki fellépett a támadás óta a Bataclanban, amely Párizs egyik legrégebbi és legismertebb könnyűzenei koncertterme. A tulajdonosok az újranyitás előtt teljesen felújították a szórakozóhelyet.

Felújították a támadás után. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: SOOC/Alexandros Michailidis / SOOC/Alexandros Michailidis

A tavaly november 13-i párizsi merényletek estéjén három, testén robbanóövet viselő terrorista hatolt be az épületbe, ahol az Eagles Of Death Metal amerikai zenekar adott koncertet. A merénylők azonnal tüzet nyitottak, és kilencven embert megöltek. A támadással egy időben a Stade de France nemzeti stadionnál és belvárosi kávéházak teraszain másik két terrorkommandó további negyven embert ölt meg. A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.
Manuel Valls francia miniszterelnök szombaton arra figyelmeztetett, hogy a terrorfenyegetettség továbbra is jelentős egész Európában.

Mi, európaiak, le fogjuk győzni az iszlamista terrorizmust" - írta a kormányfő több európai lapban megjelent írásában.

Vasárnap délelőtt, a támadás egyéves évfordulóján Francois Hollande francia államfő és Anne Hidalgo párizsi főpolgármester ellátogat a támadássorozat hat helyszínére, a Stade de France-hoz, a Le Carillon, a Le Petit Cambodge, a La Bonne biere, a Comptoir Voltaire, a La Belle équipe étteremhez és kávéházhoz, valamint a Bataclanhoz, ahol emléktáblákat avatnak fel az áldozatok emlékére. A hozzátartozók kérésére az egyszerű és rövid megemlékezéseken nem hangoznak el beszédek. Várhatóan több spontán megemlékezés is lesz a nap folyamán Párizsban.

Szombaton a köztársasági elnök fogadta a túlélőket, az áldozatok hozzátartozóit és a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlegének az ügyben nyomozást végző vizsgálóbíróit.