Ők irányították az egész európai merényletsorozatot

ISIS
An image made available on the jihadist website Welayat Salahuddin on June 11, 2014 shows militants of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) posing with the trademark Jihadists flag after they allegedly seized an Iraqi army checkpoint in the northern Iraqi province of Salahuddin. Jihadists are pushing toward Baghdad on June 12, 2014 after capturing a town just hours to the north, as the US mulled air strikes in a bid to bolster Iraq's collapsing security forces. AFP PHOTO / HO / WELAYAT SALAHUDDIN === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / WELAYAT SALAHUDDIN" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, THEREFORE AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATION ===
Vágólapra másolva!
Az európai terrortámadásoknak fontos szerepük van az Iszlám Állam stratégiájában. Ezek irányításáért a terrorszervezet titkosszolgálata felel, amelynek vezetésében nagyon fontos az európai dzsihádisták szerepe. Az egész szervezetet irányító Abu Mohammad al-Adnanit, aki az Iszlám Állam propagandafőnöke is volt, nemrég megölték, az utána következő két legfontosabb embert pedig az elmúlt hetekben sikerült azonosítani. Ők lehettek a párizsi és később a brüsszeli terrortámadás valódi főszervezői és irányítói.
Vágólapra másolva!

Cikksorozatunk első részét a párizsi terrortámadás menetéről itt, a merénylőkről itt, a brüsszeli háttérről és a toborzókról itt, a sejt további, európai tagjairól pedig itt olvashatja.

2015. július 20-án Brémában letartóztattak egy Szíriából hazatért férfit, Harry Sarfót. Ő aztán hajlandó volt mindent elmesélni arról, hogyan képezte ki az Iszlám Állam terroristának Szíriában, de arról is, hogy hogyan néz ki a kiképzéseket és a terrortámadásokat irányító szervezet. Az azóta eltelt lassan másfél évben egyre többet lehetett megtudni az Iszlám Államnak erről a szinte teljesen különálló egységéről, az Emni-ről.

Harry Sarfo a kihallgatásán, amelynek jegyzőkönyvét a New York Times szerezte meg, azt mesélte, hogy amikor Szíriába érkeztek, alaposan kikérdezték őket, hogy milyen a hátterük, mihez értenek, és mit akarnak csinálni. De már az elején elmondták neki: nem arra van szükségük, hogy valaki ott, Szíriában harcoljuk velük.

Olyan embereket kerestek, akik Európában hajtanának végre merényleteket.

Azt mondták neki, sok támadást akarnak egyszerre Franciaországban, Németországban és Angliában.

Minden újonnan érkezőt kihallgattak, sőt erről komoly nyilvántartást is vezettek. Ennek egy része később ki is szivárgott.

Ezekből az iratokból az derült ki, hogy

az újonnan érkezők többsége alig tudott valamit az iszlámról.

Patrick Skinner egykori CIA-ügynök, elemző szerint a legtöbben nem is ezért csatlakoznak az Iszlám Államhoz. Sokan egyszerűen csak tartozni akarnak valahova, ismertséget, izgalmat akarnak – a vallás csak ezután jön.

A kihallgatások alapján kiválasztott embereket aztán külön csoportokba gyűjtötték. Egy, az Iszlám Államnak többek között tolmácsként is dolgozó szíriai tavaly a Daily Beastnek arról beszélt, hogy korábban a frissen csatlakozottaknak el kellett égetniük az útlevelüket, jelezve, hogy innen már nincs visszaút. Az utóbbi időben azonban inkább már csak begyűjtik a papírokat.

Ekkor kap mindenki egy új, harci nevet is: Abu Valaki lesz belőle, jelzőként gyakran hozzátéve, hogy honnan származik. Abdelhamid Abaaoud például Abu Omar al-Belgiki lett. Innentől kezdve

nem mesélhettek egymásnak személyes történeteket.

A korábbi életük nem létezett tovább.

Forrás: AFP/YouTube

Harry Sarfo a különleges egységhez került német-angol nyelvtudása és jó fizikuma miatt. Azt mesélte, hogy a tábor a sivatagban volt, földbe ásott lyukakban aludtak öten-hatan, zuhanyozni nem lehetett, enni alig kaptak, inni is nagyon keveset. Azt is tesztelték ezzel, hogy ki az, aki feladja. Hamarosan kaptak egy Kalasnyikovot, azzal is kellett aludniuk.

A kiképzés végén aztán

hűségesküt tettek az egész szervezet vezetőjének: Abu Mohammad al-Adnaninak.

Az európai támadásokért felelős szervezet

Al-Adnani az Iszlám Állam egyik legfontosabb embere volt. Ő volt a terroristák propagandafőnöke, de ő irányította az Emni nevű szervezetet is. Ez felel az Iszlám Államban a belbiztonságért, deríti fel a kémeket, végzi a kihallgatásokat, őrzi a foglyokat, de

ez felel a külföldi terrortámadásokért is.

Ennek vezetője volt al-Adnani. Thomas Joscelyn, a washingtoni Foundation for Defense of Democracies elemzője szerint az Emni minden nagyobb akciójánál övé volt a végső jóváhagyás joga. Közvetlenül a kalifának, Abu Bakr al-Bagdadinak jelentett, akinek még a potenciális utódjaként is emlegették.

Abu Mohammad al-Adnani Forrás: AFP/Ho/YouTube

Abu Mohammad al-Adnani idén augusztusban meghalt egy támadásban. Róla szóló hosszabb cikkünket itt olvashatja:

Az Iszlám Állam egyik legfontosabb vezetőjét ölték meg

Al-Adnani 2014 közepén hirdette meg a háborút a „keresztesek" ellen. Egy üzenetben azt mondta:

42 perces beszédében azt is mondta:

A Dabikban, az Iszlám Állam propagandamagazinjában pedig ez jelent meg:

A hatóságok viszont ekkor még azt gondolták, hogy az Iszlám Állam Európában messze nem olyan veszélyes, mint az al-Kaida.

Pedig már al-Adnani fenyegetése előtt, 2014. január 3-án elfogtak Görögországban, Oresztiádában egy 23 éves franciát, Ibrahim Boudinát, aki Szíriából ment haza, volt nála 1500 euró, 1700 dollár és egy francia kézikönyv

Hogyan kell Allah nevében házilag bombát gyártani

címmel. Mivel nem volt ellene körözés, elengedték.

A franciák viszont megfigyelték. Tudták róla, hogy egy cannes-i mecsetben radikalizálódott, és Szíriába ment. Lehallgatták a barátait, rokonait, majd februárban, már Franciaországban letartóztatták. A lakásában találtak három, robbanóanyaggal (TATP-vel) megtöltött Red Bull-dobozt.

A TATP volt az a robbanószer, amelyet aztán a párizsi és brüsszeli terrortámadások során használtak. Régóta népszerű a terroristák körében, már az al-Kaida is használta, először akkor, amikor Richard Reid 2001-ben megpróbálta felrobbantani az American Airlines egyik gépét a cipőjébe rejtett robbanóanyaggal. Azért kedvelik a terroristák, mert könnyű beszerezni az összetevőit, viszont ezekből nehéz összeállítani magát a robbanóanyagot, ugyanis nagyon instabil, könnyen felrobban. A környezetnek is feltűnő lehet, ha valaki ilyenekkel foglalkozik, ugyanis az összetevőinek jellegzetes szaguk van.

Elfogása után hajlandó volt vallomást tenni. Azt mondta, hogy az Iszlám Állam már 21 embert küldött Európába, hogy terrortámadásokat kövessen el. Pedig a terrorszervezet ekkor még ki sem kiáltotta a kalifátust (ez csak júniusban történt meg), és még a koalíciós bombázások sem kezdődtek el ellene. Vagyis: nem igaz, hogy emiatt, bosszúból támadnának Európában.

Fontosabb események az Iszlám Állam történetében

2004. Abu Muszab az-Zarkavi létrehozza az Iraki al-Kaidát.

2006. Zarkavi meghal egy amerikai bombázásban, a szervezet megváltoztatja a nevét Iraki Iszlám Államra.

2010. Abu Bakr al-Bagdadi veszi át a szervezet vezetését.

2011. Embereket küld Szíriába, ahol megalapítják az an-Núszra Frontot. Mindkét szervezet az al-Kaida részeként működik.

2013. Elfoglalják Rakkát, al-Bagdadi odaköltözik, bejelenti Iraki és Szíriai Iszlám Állam (ISIS) néven az Iraki Iszlám Állam és az an-Núszra Front egyesülését – ezt az utóbbi és az al-Kaida vezetői nem fogadják el, hamarosan egymással is harcolnak.

2014. Az ISIS folyamatosan területeket szerez Irakban és Szíriában.

2014. jún. 29. Kikiáltják a kalifátust, a terrorszervezet hivatalos neve innentől Iszlám Állam.

2014. aug. Elkezdődnek a légicsapások az Iszlám Állam ellen.

Sorra érkeztek a terroristák

Michael Smith amerikai elemző szerint 2014 közepén már

egyértelmű jelei voltak annak, hogy az Iszlám Állam Európában is támadni akar.

Sorra fogták el a terroristáikat Olaszországban, Spanyolországban, Belgiumban, Franciaországban, Görögországban vagy épp Törökországban. De nem kapcsolták őket össze.

Pedig volt, akinek sikerült is a tervezett merénylet. 2014. május 24-én, tehát még mindig az előtt, hogy al-Adnani meghirdette volna a hadjáratot Európa ellen,

Mehdi Nemmouche négy embert ölt meg a brüsszeli Zsidó Múzeumnál.

Nemmouche algériai származású, de francia állampolgár, Roubaix-ban született, és ő is a börtönben lett radikális, öt évet ült rablásért. 2012-ben ment Szíriába.

Nicolas Henin francia újságíró, aki az Iszlám Állam foglya volt, felismerte mint az egyik őrét. Szabadulása után azt mondta, ő volt az, aki sokszor megverte, a helyi foglyokat pedig rendszeresen kínozta is. Számára az derült ki Nemmouche-ról, hogy

a dzsihád csak egy eszköz neki, hogy híres legyen.

Nicolas Henin a szabadulása után Forrás: Anadolu Agency/2014 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

2014 januárjában indult vissza Európába. Törökországból felhívott egy belga mobilt, és 24 percen keresztül beszéltek.

Abdelhamid Abaaoudot hívta.

Négy hónappal később lövöldözött a múzeumnál, majd elmenekült. Később Marseille-ben fogták el.

Szíriában ekkor már az Emni és al-Adnani feladata volt a tervezés. 2014. június 22-én Libanonban elfogtak egy 24 éves franciát, Faiz Bouchrane-t, akit azért küldtek oda, hogy síiták ellen kövessen el merényletet – ő beszélt először al-Adnaniról mint az ilyen támadások irányítójáról.

Forrás: AFP/Ho/Welayat Salahuddin

Ekkor az volt a stratégiájuk, hogy olyan kisebb akciókkal keltsenek félelmet, amelyekhez nem volt szükség hónapokig tartó tervezésre.

Közben egyre több dzsihádista érkezett Európából Szíriába, akiknek megvoltak a kapcsolataik ahhoz, hogy hazatérve beszerezzék az ilyen támadásokhoz szükséges fegyvereket, robbanóanyagokat. A terrorszervezetnek ehhez ugyanis bőven volt pénze.

Harry Sarfo azt mondta a kihallgatásán, hogy valószínűleg

több száz embert küldött

az Emni Európába. Kisebb, két-három fős csoportokban érkeztek, az egyes csoportok tagjai sokszor csak akkor találkoztak, amikor elindultak.

Sokszor már maga a kiképzés is nagyon rövid, pár napos volt. Amikor az Európában beszervezettek Szíriába indultak, azt tanácsolták neki, hogy tegyenek úgy, mintha nyaralni mennének Törökországba: hazaútra is legyen jegyük, és foglaljanak all-inclusive nyaralást egy szállodában – oda megy majd a közvetítő, és viszi őket Szíriába. Ezért sem lehetett hosszú a kiképzés, az gyanút kelthetett volna. A fegyverek kezelését ennyi idő alatt is meg tudták nekik tanítani.

Idén augusztusi titkosszolgálati adatok szerint 28, az Emni által küldött terrorista követett már el merényletet.

Köztük volt Sid Ahmed Ghlam 2015 áprilisában. Egyébként nem biztos, hogy eljutott Szíriába, de Törökországban kétszer is járt, és az Emni embereivel is találkozott.

Sid Ahmed Ghlam Forrás: AFP/-

Az akkor 24 éves, algériai származású Ghlam informatikát tanult, de többször beszélt arról, hogy Szíriába akar menni harcolni. Amikor 2015 februárjában hazatért Törökországból, kihallgatták, de nem gondolták, hogy fenyegetést jelent.

Áprilisban aztán segítséget hívott, mert

lábon lőtte magát, miközben a merényletre készült.

A kocsijában több Kalasnyikov, golyóálló mellény, rendőrségi karszalag és kék villogó is volt.

Ő templomokat akart megtámadni, de előtte megölt egy fiatal tánctanárnőt: háromszor fejbe lőtte, mert el akarta rabolni a kocsiját.

Az Emni küldte azt a terroristát, Seifeddine Rezgui-t, aki a tunéziai tengerparton lövöldözött, és megölt majdnem 40 embert 2015 júniusában.

Ayoub el-Khazzani Forrás: AFP/-

A következő támadó, akit az Emni küldött, Ayoub el-Khazzani volt. Ő Abdelhamid Abaaouddal együtt jött vissza Európába, Magyarországon keresztül.

Az Amszterdam-Párizs vonaton akart lövöldözni,

de besült a fegyvere, három szabadságon lévő amerikai katona pedig leteperte.

A terroristák kiválogatása

Abdelhamid Abaaoud neve tehát egyre többször került elő. Ne feledjük, ekkor már túl voltunk a verviers-i akción is (amelyről cikksorozatunk előző részében olvashattak), és fél Európa őt kereste.

2015 nyarán aztán Párizsban letartóztattak egy francia diákot, Reda Hame-ot. A vád szerint arra készült, hogy túszokat szedjen egy koncertteremben. Augusztus 13-án hallgatták ki, a CNN és a New York Times is megszerezte ennek jegyzőkönyvét.

Hame alig egy hetet töltött Szíriában. Azt mondta, ő

az Aszad-rezsim ellen ment harcolni, de egyből megmondták neki, hogy nem erre van szükségük.

Abdelhamid Abaaoud volt az, aki ezt mondta neki, és aki aztán a kiképzését is vezette. Azt mondta neki, hogy könnyű célpontot kell keresni: emberek nagy csoportját, például egy koncertet, a támadás első hulláma után pedig meg kell várni, amíg megérkeznek a kommandósok, és akkor kell meghalni, a túszokat is megölve. A lényeg a sok civil áldozat. Azt is mondta neki, hogy ha egyedül száll szembe az iszlám ellenségeivel, akkor dupla jutalom várja a mennyben.

Amikor Hame beleegyezett, hogy hazamegy,

háromnapos kiképzést kapott fegyverhasználatból.

Közben egy kollégiumszerű helyen aludt, ahol az egyik szoba tele volt fegyverekkel. Az ott lévők többsége franciául beszélt.

A kiképzését végül azzal fejezték be, hogy megtanították a titkosított kommunikációs csatornák használatára. Nemcsak a Telegraméra, hanem megismertették vele a TrueCrypt nevű titkosítószoftvert is. Kapcsolattartó telefonszámnak pedig egy török számot kapott. Azért használnak egyébként török mobilokat, mert azokat kevésbé figyelik a titkosszolgálatok, mint a szíriaiakat, a határhoz közel ráadásul még török hálózat is van.

Hame azt az utasítást kapta, hogy úgy menjen haza, hogy pár napot turistáskodik Isztambulban, utána pedig menjen el Prágába, Amszterdamba, Brüsszelbe, és csak onnan menjen haza Párizsba – mintha csak egy hátizsákos turista lett volna európai körúton.

Ezután egy másik dzsihádistával együtt elvitték a török határra, és útnak indították őket. Társa, akiről azt sem tudta, hogy kicsoda, Spanyolországon keresztül utazott, de ott elfogták. Így jutottak Hame nyomára is.

A vallomásában azt is elmondta, hogy

Abaaoud beszélt neki egy készülő nagy franciaországi támadásról.

De erről semmilyen részletet nem tudott – vagy legalábbis ezt állította.

Abdelhamid Abaaoud Forrás: AFP/Dabiq

Szíriában tehát fontos szerepe volt Abaaoudnak, nemcsak egyszerű kiképző volt. Erről egy másik elfogott francia terrorista, Nicholas Moreau is beszélt.

Moreau is a szokásos életutat követte: a börtönben radikalizálódott, majd 2014-ben, Nantes-ból ment Szíriába. Ott egy ideig olyan éttermet üzemeltetett Rakkában, ahová gyakran jártak az Emni fontos emberei, ezért jól ismerte őket. 2015 júniusában, Törökországban fogták el, majd kiadták Franciaországnak.

Vallomásában azt mondta, hogy Abaaoud fontos feladatot kapott az Emniben: őt bízták meg azzal, hogy térképezze fel a potenciális terroristák hátterét, majd

válogassa ki azokat, akiket merénylőnek küldenek Európába.

Cikkünk folytatódik, lapozzon a második oldalra.