Szíriai menekülteket mentettek ki a tengerből

Vágólapra másolva!
A ciprusi parti őrség kimentett a Földközi-tengerből 132, többségében szíriai menekültet, miután csónakjukból vészjelzést adtak le.
Vágólapra másolva!

A migránsok szerda este – pár kilométerre az északnyugati Polisz kikötővárostól – jelezték, hogy bajba kerültek a motor meghibásodása miatt – tájékoztatta a ciprusi rendőrség egyik szóvivője az állami rádiót (RIK).

A csónakot utasaival együtt csütörtökön Latchi kikötőjébe vontatták. Az érkezők között többtucatnyi kiskorú van, egy gyerek a tengeri út során született.

A menekültek a dél-törökországi Mersin kikötőjéből futottak ki a tengerre, és fejenként 2 ezer dollárt (csaknem 560 ezer forintot) fizettek az őket szállító csempészeknek. Az utóbbi hetekben több tucat migráns érkezett ezen az útvonalon Ciprusra.

Közben Görögországban, az égei-tengeri Híosz szigetén ismét összetűzések voltak az egyik túlzsúfolt menekülttáborban, a rendbontás során a migránsok tönkretették több humanitárius szervezet sátrát és irodának használt konténereit.

A zavargásokban legalább ketten megsebesültek.

Híoszon jelenleg csaknem 4200 menedékkérő tartózkodik, miközben a sziget befogadóközpontjaiban csupán 1100 ember számára van hely.