Trumpot szokatlan összefogás röpítette a Fehér Házba

amerikai elnökválasztás 2016
New York, 2016. november 9. Donald Trump republikánus párti jelölt támogatói az amerikai elnökválasztás eredményeinek alakulását figyelik New Yorkban 2016. november 8-án. (MTI/EPA/Shawn Thew)
Vágólapra másolva!
Donald Trump győzelmében alapvető szerepet játszott az elmúlt évtizedek vesztesének számító, alacsony iskolázottságú, fehér munkásosztály szavazata – írja a Washington Post. Az újság publicistája szerint a republikánus jelölt üzenetei ennél a rétegnél értek a legjobban célba. Ugyanakkor furcsa, hogy a globalizáció nyertesei is Trump mögött sorakoztak föl.
Vágólapra másolva!

Donald Trump keddi sikerében alapvető szerepet játszott a fehér munkásosztály elmúlt évtizedekbeli gazdasági sikertelenségből fakadó frusztrációja – olvasható a Washington Post legfrissebb elemzésében. Ez az osztály jelentős vesztese volt az elmúlt évtizedekben a globalizációnak, valamint annak, hogy a hagyományos iparágak megszűntek az Egyesült Államokban.

Nemet mondtak a szabadkereskedelemre

Az elemzés szerint Trump ragyogóan reagált ennek az osztálynak a frusztrációira, és a voksolás éppen emiatt az USA brexitje lett. A fehér munkásosztály forradalma éppen amiatt jöhetett létre, hogy ezek a rétegek úgy érezték, hogy a gazdaság átalakítása miatt

fokozatosan elveszítik a hatalmukat,

ami együtt jár a gazdasági süllyedéssel is.

Jim Tankersley úgy látja, ezek a szavazók egyértelmű nemet mondtak arra politikára, ami a vállalkozásfejlesztést, a szabadkereskedelmi megállapodásokat és a további bevándorlást helyezte volna előtérbe. Pont azokat a dolgokat, amik Amerikát a gazdasági recesszióból az elmúlt évtizedekben sok esetben kiemelték – olvasható az elemzésben.

Trump sikeresen szólította meg a fehér munkásosztályt Forrás: AFP/2016 Getty Images/Chip Somodevilla

Nagyon utálják Wahingtont

A főiskolai végzettséggel nem rendelkező fehér szavazók teszik ki a teljes választók egyharmadát. Az exit pollok szerint Donald Trump az ő körükben 39 százalékot kapott, míg 2012-ben Mitt Romney csak 25-öt. Éppen emiatt tudta Trump az ipari övezetben megnyerni azokat az államokat, ahol korábban nagy fölénnyel győzött Obama és a demokraták. Ilyen volt Wisconsin, ahol 1984-ben nyertek utoljára a republikánusok.

Ezek a szavazók a felmérések szerint egyértelműen kifejezték a faji és kulturális szorongásaikat. Bár a körükben az átlaghoz képest magasabb az illegális bevándorlókkal szembeni ellenszenv, de ezen lényegesen túltesz a gazdasági kérdések iránti fogékonyság, valamint

a washingtoni elittel szembeni ellenérzések.

Az utóbbi tényezők sokkal fontosabb szerepet játszottak abban, hogy Trumpra voksoltak, mint a bevándorlás ügye – írja a Washington Post.

Vesztesek

A felsőfokú végzettség nélküli fehér munkásosztály problémái azonban nem újak. 1975–2014 között ennek a csoportnak a mediánjövedelme 20 százalékkal nagyobb ütemben csökkent. 2007–2014 között

a jövedelmük 14 százalékkal csökkent.

Bár tavaly a gazdaság jobb eredménye miatt a jövedelmük hat százalékkal nőtt, de ez a növekmény nem tudta pótolni azt a visszaesést, amit az 1970-es évek óta elszenvedtek.

Sokan nem kértek a washingtoni elitet megjelenítő Hillary Clintonból Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Mindezzel egy időben ezek az emberek azt látták, hogy az amerikai gazdaság gyümölcseit a gazdag rétegek aratják le. San Francisco, Boston és Washington még gazdagabb lett, és ezeken a területeken jöttek létre újabb munkahelyek. Eközben a vidéki térségekből és kisvárosokból távoznak a vállalkozások, ahol nagy többségben ezek az emberek élnek.

Nekik udvarolt

Pont ezeket a térségeket érintette a legnagyobb mértékben, hogy az elmúlt évtizedekben megszűntek a gyárak, bezártak a bányák, valamint az olajárak esése is ezekben a régiókban okozta újabb munkahelyek elvesztését. Vélhetően ezek az emberek vesztették el az állásukat a szabadkereskedelmi megállapodások miatt, amik elemzők szerint kétmillió ember elbocsátásához vezettek.

A Washington Post publicistája szerint Trump azzal udvarolt ennek az osztálynak, hogy kijelentette, megválasztása esetén megerősíti a hagyományos iparágakat, leépíti a szabadkereskedelmi egyezményeket, csökkenti az adókat, emeli a vámokat, és az olcsó munkaerőt kínáló bevándorlókat elküldi az országból. Konzervatív elemzők szerint

nem biztos, hogy ezek az intézkedések segíteni fognak

ennek az osztálynak a helyzetén, sőt vannak olyanok, akik szerint csak újabb recessziót fognak okozni. Mások arról beszéltek, hogy inkább az emberek átképzésére kellene fordítani az energiát, és arra, hogy olyan helyre költözzenek, ahol megfelelő mennyiségű munka van.

A sikertelenek és a legsikeresebbek is Trumpra voksoltak Forrás: MTI/EPA/Shawn Thew

Érdekes koalíció

A publicista szerint a kampány érdekessége volt, hogy azok között az afroamerikai és latino szavazók között, akik a fehéreknél kevesebbet keresnek, nem tudott áttörést elérni Trump, ők továbbra is nagy arányban szavaztak a demokratákra. Szintén meglepő fejlemény volt, hogy Trump a fehér munkásosztály mellett a leggazdagabbak és legképzettebbek körében is megverte Clintont. A republikánus elnökjelöltnek sikerült ezt a két réteget maga mellé állítani, és így elnyerni a Fehér Házat.