Már találgatják, kik kaphatnak helyet Trump kormányában

TRUMP, Donald amerikai elnökválasztás 2016
New York, 2016. november 9. Donald Trump, az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke családtagjai körében beszél támogatóihoz New Yorkban 2016. november 9-én, az amerikai elnökválasztás másnapján. (MTI/AP/Mary Altaffer)
Vágólapra másolva!
Már megkezdődtek a találgatások az Egyesült Államokban Donald Trump kormányának összetételéről. A Politico úgy tudja, hogy a külügyminiszteri posztra Newt Gingrich és Bob Corker esélyes, az igazságügyi tárcát pedig Rudy Giuliani, New York volt polgármestere vagy Chris Christie, New Jersey kormányzója kaphatja.
Vágólapra másolva!

Már Donald Trump megválasztott elnök kormányának tagjait találgatják Washingtonban. A Donald Trumpot segítő szűkebb kampánycsapat tagjai – a CBS televízió bennfentes információkra hivatkozó híradása szerint – szerdán délután a New York-i Trump-toronyban ültek össze, a leendő elnök irodájában. A CBS szerint

Az átmenetet Chris Christie, New Jersey kormányzója irányítja, és mellette a munka oroszlánrészét Jeff Sessions alabamai szenátorra bízzák. Mindkét politikus a kezdetektől támogatta Donald Trump elnökjelöltségét.

Az átmenetet Trump valószínűleg New Yorkból irányítja majd, és még a napokban nagy irodát nyitnak Washingtonban. Az átmenetet lebonyolító csapat állítólag már a múlt héten összeállította a lehetséges kormánytagok listáját.

Corker szívesen lenne külügyminiszter

Egyes források szerint a Fehér Ház kabinetfőnöke Reince Priebus, a Republikánus Országos Bizottság (RNC) vezetője lehet. A jólértesültségéről ismert Politico című lap már a leendő kormányzat lehetséges tagjainak neveit is sorolja, néhányukat meg is kereste.

Külügyminiszterként Newt Gingrich volt házelnököt vagy Bob Corker tennessee-i szenátort, a szenátus külügyi bizottságának eddigi elnökét valószínűsítik. Corker a Politico munkatársának kérdésére meg is erősítette, hogy

Az ENSZ-nagyköveti posztra Trump állítólag John Boltont szemelte ki. Bolton korábbi republikánus kormányzatokban már fontos pozíciókat töltött be, George W. Bush elnöksége alatt egy ideig ENSZ-nagykövet is volt.

Ismerős arcok

A védelmi miniszteri tárca élére kerülhet Jeff Sessions szenátor, a nemzetbiztonsági tanácsadó Stephen Hadley lehet, aki szintén George W. Bush mellett dolgozott, akkor is nemzetbiztonsági tanácsadóként.

Rudy Giuliani esélyes az igazságügy-miniszteri posztra Forrás: AFP/DPA/Sophia Kembowski

A pénzügyminiszteri tárcára Trump a Politico szerint mindenképpen kampánya pénzügyi vezetőjét, Steven Mnuchint szánja. Az igazságügyi miniszteri posztra ketten is esélyesek: Rudy Giuliani, New York volt polgármestere és Chris Christie, New Jersey kormányzója.