Vágólapra másolva!
Az amerikai elnökválasztási szavazatszámlálás kezdetén még úgy tűnt, Hillary Clinton simán megnyeri a választást, de később megfordultak a trendek. Jelenleg Donald Trumpnak áll a zászló. 
Vágólapra másolva!

A legtöbb kulcsállamban Donald Trump áll győzelemre az amerikai elnökválasztáson, az elemzők egyre nagyobb esélyt adnak annak, hogy ő legyen az Egyesült Államok következő elnöke. A piacok idegesen reagálnak a hírekre. A szavazatszámlálás kezdetén még Hillary Clinton, a demokraták jelöltjének a sikere tűnt biztosnak.

Trump áttörte a kék falat

Donald Trump nyeri az elnökválasztást Wisconsinban, áttörve az északi államok „kék falát”, melyek megnyerése nélkül aligha lett volna reális esélye a végső győzelemre – jelentette szerda hajnalban a Fox News amerikai hírtelevízió.

A hírcsatorna szerint a 10 elektori szavazatot jelentő Wisconsin mellett Trump Iowában is szerzett 6 elektori voksot az elnökválasztó elektori kollégiumban, melyben 270 voks kell ahhoz, hogy az egyik jelölt az Egyesült Államok elnöke legyen.

Így Trump már 254 elektori voksot szerzett a konzervatív Fox News szerint, Clintonnak pedig 209 elektori voksa lehet. A CNN becslése 238-ra teszi Trump elektori voksainak számát, míg Hillary Clinton 209 elektor támogatásával bír.

Republikánus többség

Az amerikai szövetségi törvényhozás alsóházában, a képviselőházban a republikánusok megőrzik többségüket – jelentette szerda hajnalban az NBC és az ABC hírtelevízió. A képviselőház mind a 435 tagját most választják. A 100 tagú szenátus 34 tagját választják meg az elnökválasztással párhuzamosan. Ott is republikánus többség lehet. Jelenleg mindkét házban a republikánusok vannak többségben.