A kínai elnök reméli, együtt tudnak majd működni Trumppal

Xi Jinping Hszi Csin-ping Kína elnök
Chinese President Xi Jinping inspects the guard of honour following his arrival in Harare where China and Zimbabwe are scheduled to sign various economic deals in agriculture, energy and infrastructure development December 1 2015. China's President Xi Jinping started a five-day visit to Zimbabwe and South Africa, with African concern over the impact of the Chinese economic slowdown set to dominate the agenda. Xi will be the most prominent global leader to visit Zimbabwe for many years as veteran President Robert Mugabe, 91, is widely shunned by Western powers. / AFP / JEKESAI NJIKIZANA
Vágólapra másolva!
A kínai elnök telefonon gratulált Donald Trumpnak győzelméhez. A kínai elnök azt mondta Trumpnak, reméli, az egész világ érdekében sikeresen együtt tudnak majd működni. A kínai elit egy része ugyanakkor nem örül Trump győzelmének, mert tartanak a bizonytalanságtól, mások abban reménykednek, Trump üzleti életben szerzett tapasztalatai miatt gyakorlatias partner lesz.
Vágólapra másolva!

Hszi Csin-ping kínai elnök telefonon gratulált Donald Trump republikánus jelöltnek az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez október 9-én, szerdán.

A Hszinhua hírügynökség szerint a kínai vezető elmondta: reméli, hogy a nemzetközi közösség érdekében együtt tudnak majd működni új kollégájával a kínai-amerikai kapcsolatok javításán. "Nagyra értékelem Kína és az Egyesült Államok viszonyát, és

- hangsúlyozta Hszi. A kínai elnök szerint a kétoldalú, regionális és globális kooperációnak a konfliktus- és konfrontációmentesség, a kölcsönös tisztelet és a "mindenki jól járhat" alapelvein kell nyugodnia, a nézeteltéréseket pedig megegyezésre törekvő hozzáállással kell elsimítani. Hszi szerint ez "a kínai-amerikai kapcsolatok új alapra helyezését jelentené, ami mindkét ország lakosságának és más államoknak is a javára válna".

A világ Kína és az USA felelőssége

Üzenetében Hszi kifejtette, hogy a világ legnagyobb fejlődő országának számító Kínának, és a legfejlettebb hatalomként számon tartott Egyesült Államoknak

a gazdaság élvonalába tartozó országokként különleges felelősség nyomja a vállát a béke, stabilitás és jólét fenntartását illetően.

Li Jüan-csao kínai alelnök eközben Mike Pence-nek fejezte ki gratulációját az Egyesült Államok alelnöki tisztségének megszerzéséért.

Hszi Csin-ping azt mondta Trumpnak, reméli, együtt tudnak majd működni Forrás: AFP/Jekesai Njikizana

Sokan félnek, sokan reménykednek Kínában

Trump győzelme a kínai elitet is váratlanul érte; a Pekingi Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének dékánja egyenesen "a bizonytalanság jelképének" nevezte a republikánus politikust.

Szakértők szerint a stabilitásra kincsként tekintő kínai vezetők joggal aggódhatnak Trump megválasztása miatt,

aki kampányában többször becsmérelte az ázsiai óriást, és 45 százalékos importvámot helyezett kilátásba a kínai termékekre, illetve árfolyam-manipulátornak nevezte az országot.

A kínai tisztségviselőknek további fejfájást okozhat, hogy Trumpnak nincs kormányzati tapasztalata

és eddig kiszámíthatatlannak ismerték meg.

Mások azt helyezik előtérbe, hogy az amerikai politikus győzelme egy sor új lehetőséggel jár Kína számára.

Kínai szakértők szerint Pekingben többen is Trump üzletember-múltjára alapoznak,

és azt remélik, hogy gyakorlatias, Kínával alkuba bocsátkozó politikust ismerhetnek majd meg személyében.