160 kérdésről is szavaztak az amerikaiak

amerikai elnökválasztás 2016
People wait in line outside a school to vote in the presidential election November 8, 2016 in the Harlem Borough in New York City.
Vágólapra másolva!
Az egyes szövetségi államokban népszavazásra bocsátott kérdések jó részét megszavazták az amerikai elnökválasztással egy időben tartott voksoláson.
Vágólapra másolva!

Kedden nemcsak az elnök személyéről, a képviselőház újraválasztásáról és a szenátus egyharmadának megújításáról döntöttek az amerikaiak, hanem a választásoktól független javaslatokról is.

Az egyes szövetségi államokban mintegy 160 kérdést bocsátottak népszavazásra.

Egyes szövetségi államokban népszavazást is tartottak Forrás: AFP/Kena Betancur

Arizonában, Coloradóban, Maine-ben és az északnyugati Washington államban megszavazták a minimálbér emelését, Kaliforniában és Massachusettsben beleegyeztek a marihuána fogyasztásának legalizálásába, míg Floridában és két kisebb államban csupán a marihuána orvosi-gyógyító célokra történő használatát szavazták meg.

Coloradóban elutasították az állami egészségbiztosító létrehozását, Nevadában megszavazták, hogy az egyetlen és monopolhelyzetben lévő állami áramszolgáltató mellett lehessen több áramszolgáltató is, és maguk a lakosok is állíthassanak elő szélenergiából vagy napelemekkel saját áramot.

Missouriban – az Egyesült Államokban elsőként – népszavazást tartottak arról, hogy megtiltsák-e forgalmi adók kivetését bizonyos szolgáltatásokra, köztük az autójavításra vagy a hajvágásra. A megkérdezett polgárok megszavazták az adókivetés tiltását.