Skócia a legfelsőbb bírósághoz fordul a brexit miatt

Brit választások - Skócia
Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője
Vágólapra másolva!
Nicola Sturgeon skót miniszterelnök bejelentette, Skócia kezdeményezni fogja a legfelsőbb bíróságnál, hogy a brit kormánnyal szemben részt vehessen a brexit elindításának jogáról zajló eljárásban. Sturgeon szerint a brexitet nem csak a londoni, de a skót parlament hozzájárulása nélkül sem lenne szabad elindítani.
Vágólapra másolva!

Skócia kérvényezni fogja a legfelsőbb bíróságnál, hogy a brit kormánnyal szemben részt vehessen a brexit kezdeményezésének jogáról folyó eljárásban, jelentette be Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

A kormány szerint saját jogkör

A brit kormány álláspontja szerint a kormány saját jogkörben, parlamenti jóváhagyás nélkül kezdeményezheti az Egyesült Királyság kiválását az Európai Unióból. A londoni felsőbíróság döntése szerint parlamenti jóváhagyásra van szükség,

a kormány ezt a döntést a legfelsőbb bíróságon megtámadta, Skócia ebbe az ügybe akar beszállni,

írja a Reuters.

A skót parlament hozzájárulása is kelljen

"Elismerem és tiszteletben tartom Anglia és Wales döntését, miszerint el akarják hagyni az Európai Uniót, és ez nem annak a folyamatnak a megvétózását jelenti, de

- mondta Sturgeon. (A brexitszavazáson a skóciai és észak-írországi választók többsége a maradásra voksolt.)

Sturgeon szerint az 50. cikkely életbe léptetése (a kilépési procedúra hivatalos megindítása) előtt a londoni parlament törvényhozási aktusára van szükség, emellett a skót parlament jóváhagyását is kérni kellene.