Áradásokat okoztak az esőzések a Balkánon

Vágólapra másolva!
A két napja tartó esőzések miatt megduzzadtak a folyók a Nyugat-Balkánon, Szerbiában és Montenegróban pedig néhány helyen ki is léptek a medrükből.
Vágólapra másolva!

A délnyugat-szerbiai Tutinban 12 embert kellett evakuálni, miután kiöntött a város melletti Vidrenjak folyó, három iskolát, tíz lakóházat, valamint egy ipari parkot teljesen elárasztott a víz. A közeli Sjenicában a Vapa folyó áradása miatt ürítettek ki tíz épületet. A terület egy részén nincs áram.

A közép-szerbiai Krusevacnál is kiöntött egy folyó, a Kopaonik-hegységnél pedig földcsuszamlások nehezítik a közlekedést 2 közölte a szerbiai közszolgálati televízió, az RTS kedden.

Predrag Maric, a szerb belügyminisztériumi rendkívüli helyzetekkel foglakozó osztályának vezetője közleményében azt írta: hivatala kézben tartja a helyzetet, munkatársai hétfő óta a terepen tartózkodnak. Mint mondta: az eső kedden elállt, ezért a helyzet javulására számítanak.

A szerbiai meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint

a következő napokban is folytatódik a vízállás emelkedése a Lim, az Ibar, a Timok és a Déli-Morava folyón, valamint a Nyugati-Morava felső szakaszán.

A várakozások szerint nem kell szélsőséges helyzetekre számítani, a szokásos készültség egyelőre elegendő.

Montenegróban és Albániában is áradások

Montenegróban is kilépett a medréből néhány folyó, a keleti országrészben, Rozajéban több házat is elöntött a víz, és további mintegy száz épület van veszélyben. A meteorológiai jelentések szerint a napokban további heves esőzésekre kell számítani.

Az esőzés és az árvíz Albánia több autóútján is károkat okozott, a katonaság és a mentőcsapatok evakuálják az embereket az elárasztott területekről. A víz a Tirana és a tengerparti Durres közötti autópályát is elárasztotta, és több falut is elvágott a külvilágtól.