Az Iszlám Állam 1500 családot ejtett túszul Moszulnál

moszul ostrom offenzíva isis
A kurdok (pesmergák) a Zardak hegyről lőttek rakétákat Moszul környéki az IS álltal kézben tarott kisebb településekre
Vágólapra másolva!
Megölhetik vagy élő pajzsnak használhatják őket.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam dzsihádista szervezet foglyul ejtette az iraki biztonsági erők 295 egykori tagját és 1500 családot Moszul környékén – mondta Ravina Shamdasani ENSZ-szóvivő november 8-án, kedden.

Megölhetik vagy élő pajzsnak használhatják őket

A kiköltöztetett és elrabolt embereket a dzsihádisták

– figyelmeztetett az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője. A túszejtést a múlt héten hajtották végre, miután az iraki elitalakulatok behatoltak Moszul keleti negyedeibe. A moszuli offenzíva október 17-én kezdődött meg az iraki kormányerők, illetve síita, szunnita és kurd milíciák részvételével, nemzetközi légi támogatás mellett.

Az iraki biztonsági erők 100 egykori tagját november 3-án rabolták el a Moszultól 20 kilométerre nyugatra fekvő Mavali faluból. 195 társukat november 1. és 4. között ejtették túszul Tal-Afar körzetben.

A fogolyként kezelt családokat a dzsihádisták lakhelyükről a moszuli repülőtérre terelték.

„Ezeknek a civileknek a sorsa egyelőre tisztázatlan” – tette hozzá Shamdasani.

Legalább 30 sejket ejtettek túszul

Az ENSZ arról is értesült, hogy a szélsőségesek legalább 30 sejket túszul ejtettek a főként jazidik lakta Szindzsár körzetben november 2-án és 3-án. Közülük 18-at állítólag még pénteken ki is végeztek.

Az Iszlám Állam 1500 családot ejtett túszul Moszulnál Forrás: AFP/Safin Hamed

Tömegsírt találtak

Eközben iraki nyomozók egy tömegsírt vizsgáltak kedden a Moszultól 30 kilométerre fekvő Hammám el-Alilban. A települést előző nap elfoglaló iraki erők szúrós szagra figyeltek fel. Egy buldózer meglazította a talajt, és oszló tetemeket, műanyag zacskókat, foszladozó ruhákat és plüssállatokat fordított ki belőle. A helyszínen tartózkodó tisztségviselők szerint mintegy száz holttest feküdhet a tömegsírban. Az Iszlám Állam számtalan mészárlást hajtott végre az általa elfoglalt szíriai és iraki területeken, ezek közül többet videóra vett és megosztott az interneten elrettentésképpen.

Az ENSZ-szóvivő elmondta: vizsgálják, hogy a tömegsírba esetleg azt az 50 rendőrtisztet temették-e, akiket ugyanebben a térségben gyilkoltak meg a dzsihádisták az előző hónapban.