Horrortörténeteket mesélnek a felszabadított irakiak

Fallúdzsa Iszlám Állam börtön
An Iraqi soldier walks inside a former prison controlled by jihadists of the Islamic State (IS) group on September 4, 2016 in the city of Fallujah. Iraq's security forces have for months been battling IS fighters in Anbar province, notching up key victories in provincial Ramadi and jihadist bastion Fallujah earlier this year. / AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE
Vágólapra másolva!
Az iraki hadsereg moszuli előrenyomulásával a már felszabadított civilek meséltek a dzsihádisták rémtetteiről. Azt mondják, az ördög maga is megdöbbenne az Iszlám Állam kínzási módszerein. Még a csecsemőket is fejbe lőtték.
Vágólapra másolva!

A hét végén felszabadított Hammam al-Alil városának egyetlen részét sem kímélték a szunnita szélsőségesek. A 29 éves Rijád Ahmed a hálószobája elfüggönyözött ablakából leste, hogyan hurcolják a dzsihádisták foglyaikat egy hevenyészett börtönbe az utca túloldalán, majd pedig kivégzésre az éj leple alatt.

Az egykori angoltanár felidézte, ahogy az áldozatok kínjukban sikoltoztak, miközben ő és több tucat szomszédja az iszlamisták egyik fogdájának közelében rejtőzködve húzta meg magát.

– mondta Ahmed. Csak az ő utcájában hat embert gyilkoltak meg az iszlamisták, köztük volt saját apja és egy szomszédja, valamint egy háromtagú család.

A Hammam al-Alilban maradt civilek arról számoltak be, hogyan rejtőzködtek összezsúfolódva egy-egy házban százával napokig, hogy ne kényszerítsék őket a dzsihádisták Moszulba. „Nem tudták, hogy itt vagyunk. Csendben voltunk. Semmi fény, semmi hang, beszélni is csak suttogva mertünk” – mondta Ahmed.

Családja élelmiszert halmozott fel, hogy ne kelljen kimenniük, de így is mindenki lesoványodott, és a mellékhelyiség használata is lebukással fenyegetett. Amikor hétfőn rejtekhelyeikről előjöttek a város lakói, jó ideje első alkalommal üdvözölhették egymást a szomszédok.

Ilyen ketrecekben tartották a foglyaikat Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

„Ha csak néhány nappal később jön a hadsereg, Moszulban lennénk most. Az Iszlám Állam el akart hurcolni minket” – mesélte a férfi.

Mások nem voltak ennyire szerencsések. A mérnökhallgató Tarik elmondta, hogy ő és tucatnyi szomszédja négy napig elbarikádozták magukat a házában, mielőtt az Iszlám Állam harcosai elmenekültek volna. Egy nap dzsihádisták az iraki hadsereg egyenruhájába öltözve elhitették néhány családdal, hogy a felszabadítóikként érkeztek. Amikor azonban a családok kimentek üdvözölni az álruhás dzsihádistákat, azok megölték őket.

Az Iszlám Állam Hammam al-Alil mezőgazdasági főiskoláját több száz ember meggyilkolásához használta az iraki kormánycsapatok érkezése előtti napokban.

Megkínozták őket, majd kivitték az embereket a lakónegyedből, és lelőtték őket, vagy elvágták a torkukat.

Az iraki hadsereg szerint legalább száz lefejezett civil holttestére bukkantak az épületegyüttes közelében.