Nincs elég hely a szerbiai befogadóközpontokban

esős FOTÓ ÁLTALÁNOS IDŐJÁRÁS menekült SZEMÉLY tűz
Horgos, 2016. július 26. Éhségsztrájkot folytató migránsok a szerb-magyar határ közelében Horgosnál 2016. július 26-án. Két nappal korábban 130 migráns érkezett gyalog Belgrádból Horgosra, akik közül július 25-én mindössze negyvenen folytattak éhségsztrájkot a tranzitzóna közelében, hogy Magyarország megnyissa a határt előttük. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Szerbiában jelenleg 7-10 ezer migráns tartózkodik, közülük azonban mindössze körülbelül 4600-an vannak befogadóközpontokban, a többiek az ország területén "bolyonganak", mert nincs hely számukra – közölte hétfőn Belgrádban Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője.
Vágólapra másolva!

Információi szerint Belgrádban ezer, az ország északi részén, a magyar határ közelében pedig 800-1000 migráns tartózkodik a szabad ég alatt. Ők nem a parkokban és az utcán akarnak aludni – fogalmazott Rados Djurovic –, de nem tudnak hova menni.

Tűznél melegedő emberek a szerb–magyar határ közelében Horgosnál Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Mint mondta, eddig a Szerbiába érkezett összes migráns közül mintegy kilencezren mondták azt, hogy menedéket kérnének az országban, ugyanakkor csupán 540-en adták át az erre vonatkozó kérelmet, a többiek sorsa ismeretlen. Szerinte az, hogy

az év eleje óta csak 24 ember kapott menedékjogot az országban,

azt bizonyítja, hogy a rendszer rosszul és lassan működik.

A menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője szerint a szerbiai befogadóközpontokban nincs már szabad hely, míg a hivatalos adatok szerint a központokban hatezer embert tudnak elszállásolni.

Nincs hely, takaró, meleg víz, élelmiszer

Djurovic magyarázata szerint a központok különböző problémákkal küzdenek: amellett, hogy nincs elég szabad hely, vannak olyan befogadóállomások, ahol nem jut elég takaró, meleg víz vagy élelmiszer a bevándorlóknak.

A szabadkai befogadóállomáson az épületek már régen megteltek, sátrakat is fölállítottak Forrás: MTI/Molnár Edvárd

A rossz tisztálkodási körülmények és a takarítás hiánya miatt

egyes helyeken megjelentek a tetvek és a rüh.

Véleménye szerint Szerbiának nem úgy kellene a tetvesség megjelenésére reagálnia, hogy korlátozza a migránsok mozgását, hanem növelni kellene a központok kapacitását, és javítani kell a higiéniai feltételeken.

Az utóbbi egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.