Az orosz diplomaták még csak ne is gondoljanak az amerikai választásra!

Vágólapra másolva!
Közvetlen nyomást gyakorol az orosz diplomatákra az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) annak érdekében, hogy azok ne menjenek az amerikai választóhelyiségek közelébe - közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfői Facebook-bejegyzésében.
Vágólapra másolva!

Zaharova szerint az FBI ügynökei "leplezetlen fenyegetéssel adták értésre, hogy jobb ha nem érdeklődnünk az amerikai választások iránt". Mint írta, Houstonban a hétvégén "figyelmeztetés" céljából "a hollywoodi akciófilmek stílusában" tartották fel az orosz főkonzulátus egyik munkatárásnak gépkocsiját. Az ügynökök azt kezdték neki "sugalmazni", hogy

a választásokat nemcsak megtekinteni nem szabad, de azokra gondolni sem.

Zaharova állítása szerint ez nem egyedi eset volt.

"Nem értem, hogy mi történik Washingtonnal: mindenütt Moszkva keze, "a Kreml hackerei", titkos információ kiszivárogtatása és megtiltják az orosz diplomatáknak a választóhelysiégek megközelítését" - írta.

Nyílt megfélemlítés?

"Eljutottak egészen az orosz diplomáciai intézményének munkatársainak nyílt megfélemlítéséig.

Az amerikai külügyminisztérium például jegyzékben tanácsolta Oroszország képviselőinek, hogy "önállóan ne közelítsék meg a szavazóhelyiségeket",

néhány állam hatóságai pedig még bűnvádi eljárással is fenyegetőztek. Vagyis még megtekinteni sem szabad a választási eljárást" - állt a bejegyzésben.

A szóvivő szerint a washingtoni orosz nagykövetség megtette már a megfelelő bejelentéseket az amerikai külügyminisztériumban.

"De felmerül a kérdés: mi olyat láthat egy külföldi diplomata a választóhelyiségekben, és egyáltalán miért tartja az FBI az ellenőrzése alatt a választások megfigyelését?" - fogalmazott Maraija Zaharova.