Sarkozy nyerne, ha a jobboldali előválasztáson csak a jobboldal szavazna

election Horizontal
Former French President and current French right-wing opposition Les Republicains (LR) party President Nicolas Sarkozy delivers a speech during a campaign rally on December 2, 2015 in Saint-Jean-Le-Blanc, center France, ahead of the December 6 and 13 French regional elections. Sarkozy held a rally on December 2 in support of Centrist UDI party's candidate (UDI-Les Republicains), Philippe Vigier, for the French regional elections in the Pays-de-Loire region. / AFP / GUILLAUME SOUVANT
Vágólapra másolva!
November 20-án tartják Franciaországban a jobboldal és a centrum közös elnökjelölti választását. Ez lesz az első forduló, összesen 7 jelölt van. A második forduló egy héttel később lesz, ott majd csak a két első helyezett szerepel (feltéve, ha az egyik jelölt nem szerez azonnal több, mint 50 százalékot, de ez kevéssé valószínű).
Vágólapra másolva!

Soha még nem tartott előválasztást a jobboldal, és furcsa szabályok szerint rendezik. Nemcsak a vezető jobboldali párt, az LR tagjai, szimpatizánsai, vagy regisztrált támogatói szavazhatnak, hanem bárki. Francia állampolgárnak kell lennie, be kell fizetnie 2 eurót (azaz, nagyjából 600 forintot), és deklarálnia kell, hogy elvben egyetért a francia centrum és jobboldal értékeivel. Aki befizeti és aláírja, az szavazhat.

Nicolas Sarkozy Forrás: AFP/Martin Bureau

Az IFOP-Fiducial francia közvéleménykutató intézet a héten tette közzé legutóbbi mérését. Eszerint az első fordulót az inkább a centrum felé gesztusokat tevő Alain Juppé volt miniszterelnök nyeri, 37%-kal, és hat ponttal előzné meg a volt köztársasági elnököt, a migránsügyben sokkal keményebb törvényeket követelő, a magát „a csendes többség" jelöltjének nevező Nicolas Sarkozy-t. A felmérés szerint Juppé támogatottsága az utóbbi hetekben csökkent, Sarkozy-é pedig erősödött.

A felmérés azt is megállapítja, hogyha csak a vezető jobboldali párt, a Les Republicains hívei, támogatói és tagjai szavaznának, akkor az első fordulót Sarkozy nyerné Juppé előtt, nagy fölénnyel, 42:30-ra. A különbség oka, hogy míg az LR táborában Sarkozy népszerűbb, viszont a centrum és a baloldal szavazói nagyjából 70%-ban Juppé-t támogatják. Bár nehéz egyelőre megjósolni, hogy hányan fognak az előválasztáson szavazni, egy magasabb részvételnél, ami 4 milliónál is több embert jelent, egészen biztosnak tűnik Juppé győzelme, hiszen akár másfél millió centrista és baloldali szimpatizáns is elmehet szavazni, a francia politológusok véleménye szerint gyakorlatilag Sarkozy ellen.

Alain Juppé Forrás: AFP/Loic Venance

A második fordulót az IFOP-Fiducial mérése alapján, a mostani állás szerint 57:43-ra Juppé nyerné. A kutatásuk szerint, amennyiben csak jobboldali szimpatizánsok szavazhatnának, Sarkozy nyerne, 52:48-ra.

A heti elnökjelölti televíziós vitát egyébként Sarkozy nyerte a jobboldali szavazók között. Ugyanakkor más volt a végeredmény az összes, akár szavazni is kész tévénézőnél. Ők Juppé-t látták jobbnak.