Államfőválasztás és népszavazás van Bulgáriában

Cecka Cacseva, a jobbközép kormánypárt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) elnökjelöltje
Pleven, 2016. november 6. Cecka Cacseva, a jobbközép kormánypárt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) elnökjelöltje nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután leadta szavazatát egy pleveni szavazóhelyiségben 2016. november 6-án, a bolgár elnökválasztás napján. Az elnökválasztással egyidejűleg több kérdésben népszavazást is tartanak. (MTI/EPA/Vaszil Donyev)
Vágólapra másolva!
Államfőválasztás és népszavazás is van ma Bulgáriában: a köztársasági elnököt az előrejelzések szerint csak a második fordulóban sikerülhet megválasztani. A jobbközép kormánypárt nyugati irányultságú és az ellenzéki szocialisták Moszkva-barát jelöltje között dőlhet el a verseny.
Vágólapra másolva!

Elnökválasztás kezdődött Bulgáriában, a verseny szoros küzdelemben a jobbközép kormánypárt nyugati irányultságú és az ellenzéki szocialisták Moszkvával való szorosabb kapcsolatokat ígérő jelöltje között dőlhet el.

Szinte biztos a második forduló

Közvélemény-kutatások szerint a 21 jelölt egyike sem fog abszolút többséget szerezni az első fordulóban, így a választást a november 13-i második forduló dönti majd el, amikor a legtöbb szavazatot szerző jelölt kerül ki győztesen a versenyből.

A legesélyesebb jelöltnek a jobbközép kormánypárt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért politikusát, Cecka Cacseva jelenlegi parlamenti elnököt tartják.

Amennyiben megválasztják, Cacseva lesz az első női politikus az államfői tisztségben.

Cecka Cacseva, a jobbközép kormánypárt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért elnökjelöltje Forrás: MTI/EPA/Vaszil Donyev

A közvélemény-kutatók szerint legfőbb kihívója az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt támogatásával induló független jelölt, Rumen Radev tábornok, akinek mintegy 22-23 százalékos támogatottsága a felmérések szerint 4-5 százalékkal marad el Cacseváétól.

Az elnökválasztással egyidejűleg népszavazást is tartanak Bulgáriában – egyszerre több kérdésben is.

A referendum tárgya – egyebek mellett – a választójog reformja és a pártok költségvetési támogatásának csökkentése.