A rendőrség gumilövedékkel és könnygázzal oszlatott Isztambulban

Isztambul, 2016. november 5. A török ellenzéki politikusok letartóztatása miatt tüntetők menekülnek a rendőrök gumilövedékei és füstgránátjai elől Isztambulban 2016. november 5-én. A török hatóságok két napja vették őrizetbe a kurdokat támogató Népek Demokratikus Pártja (HDP) további kilenc tisztségviselőjét - tartományi és körzeti pártvezetőket a délkeleti Adana tartományból - , miután a HDP két társelnökét előzetes egy nappal korábban letartóztatásba helyezték. Egyebek mellett fegyveres terrorszervezet tagjaként folytatott propagandatevékenységgel vádolják őket. (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)
Vágólapra másolva!
Könnygázt, vízágyút és gumilövedéket vetett be a török rendőrség Isztambulban tüntetők ellen. Az emberek újságírók és ellenzéki politikusok letartóztatása miatt vonultak utcára.
Vágólapra másolva!

Vízágyút és könnygázt vetettek be november 5-én, szombaton a török hatóságok Isztambulban tüntetők ellen, hogy távol tartsák az aktivistákat a Cumhuriyet című ellenzéki lap székhelyétől - jelentette a Reuters brit hírügynökség egyik helyszínen lévő tudósítója.

A török ellenzéki politikusok letartóztatása miatt tüntetők menekülnek a rendőrök gumilövedékei és füstgránátjai elől Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Könnygáz és helikopterek

A Reuters egy másik újságírója szerint könnygáz lepte el Isztambul Sisli nevű negyedének néhány utcáját, miközben rendőrségi helikopterek köröztek a helyszín felett.

A török rendőrség gumilövedéket, vízágyút és könnygázt vetett be a tüntetők ellen Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Újságírókat tartóztattak le

Az emberek mindössze órákkal azt követően vonultak utcára, hogy

a török hatóságok elrendelték a kormánykritikus újság hét elején őrizetbe vett főszerkesztője és nyolc újságírója letartóztatását.

Emellett a kurdokat támogató Népek Demokratikus Pártja (HDP) további kilenc tisztségviselőjét vették őrizetbe, miután a HDP két társelnökét már péntek reggel előzetes letartóztatásba helyezték.Minderre a július 15. sikertelen puccskísérletet követő terrorellenes vizsgálatok keretében került sor, ami a Nyugat éles bírálatát váltotta ki.