Az Iszlám Állam ellentámadásokat indított Moszulnál

Vágólapra másolva!
Ellentámadásokat indítottak az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosai Moszul keleti részén, ahová korábban betörtek az iraki különleges erők.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam fegyveresei az általuk ellenőrzött Moszul sűrűn lakott negyedeiből indították támadásaikat egyebek mellett aknavetőgránátokkal és robbanószerrel megpakolt gépkocsikkal, míg a házak tetején mesterlövészek vívtak egymással tűzpárbajt.

Az iraki elitalakulatok november 1-én, kedden átlépték Moszul keleti határát, és bejutottak Gogdzsali negyedbe, amelynek déli felét most ismét át kellett engedniük a dzsihadistáknak. Időközben pedig több tucat civil - többen fehér zászlót lengetve - hagyta el otthonát, hogy menedéket keressen a harcok elől.

Élő pajzsnak használják a civileket

A Moszultól 15 kilométerre délre fekvő Hammám al-Alil városának központjából az iraki hadseregnek sikerült kiűznie a szélsőségeseket - közölte a nap folyamán Raíd Sákir Javdat altábornagy az al-Hurra nevű arab nyelvű hírtelevízióval. Nadzsm al-Dzsabúri vezérőrnagy szerint a városban legalább 70 dzsihadista húzta meg magát civilek százait élő pajzsként használva.

Nem tudni ugyanakkor hány civil maradhatott Hammám al-Alilban. Az Iszlám Állam térnyerése előtt 65 ezren laktak a városban és a környező településeken.

Javdat altábornagy elmondta azt is, hogy egy másik egység északabbra a Tigris folyó nyugati partján előrenyomult és 4 kilométerre megközelítette a moszuli repülőteret. Az altábornagy szerint 17 olyan robbanószerrel megpakolt gépjárművet semmisítettek meg, amelyekkel csapatait támadták.

Október közepén kezdődött az ostrom

Az iraki hadsereg, a vele szövetséges kurd harcosok, valamint szunnita törzsek és egy síita milícia október 17-én indította meg a hadműveletet az ország második legnagyobb városának, Moszulnak a visszavételéért az Iszlám Államtól.