300 ezernél kevesebb új menedékkérővel számol idén Németország

Vágólapra másolva!
A szövetségi bevándorlási hivatal vezetője szerint az ilyen mértékű menedékkérelmekhez megfelelő létszámmal rendelkeznek.
Vágólapra másolva!

A német hatóságok idén jóval kevesebb mint 300 ezer új menedékkérő érkezésével számolnak. Erről Frank-Jürgen Weise, a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vezetője nyilatkozott szombaton az MDR Aktuell hírtelevíziónak. A tisztségviselő hozzátette: ez

az előrejelzés csakis akkor reális, ha továbbra is megbízhatóan működik az EU és Törökország között korábban létrejött menekültügyi megállapodás, valamint Olaszország és Görögország is betartja kötelezettségvállalásait.

„Ebben az esetben jelentős mértékben 300 ezer alatt maradunk” – tette hozzá. Weise szerint a hivatal megfelelő létszámú személyzettel rendelkezik az ilyen mértékű menedékkérelmek kezelésére. Ennek ellenére bizonyos területeken hiány van szakemberekből és ezzel összefüggésben a többi között a hamis útlevelek felismerésére utalt.

Frank-Jürgen Weise korábban még azt nyilatkozta, hogy az általa vezetett hivatal nem képes megbízható előrejelzésekkel szolgálni az újabb menedékkérők várható számáról, ez ugyanis a német belügyminisztérium feladata.