Orbán Viktor a kínai kormányfővel tárgyalt

Orbán Viktor; LI Ko-csiang
Riga, 2016. november 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Li Ko-csiang kínai kormányfő találkozója a Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozó előtt Rigában 2016. november 5-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
A Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozón Orbán Viktor a kínai kormányfővel tárgyalt Rigában. Szóba került a Kína-Közép-Európa együttműködés "zászlóshajója", a Belgrád-Budapest vasútvonal is. A kormányfő és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vasútvonal ügyében és más témákban is tárgyalt - például a Huawei vezetővel.
Vágólapra másolva!

A Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozón részt vevő Orbán Viktor miniszterelnök a kínai kormányfővel tárgyalt Rigában - tudatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki sajtóiroda vezetője.

A megbeszéléséről beszámolva Havasi úgy fogalmazott:

Európának érdeke a jelenlegi válságos helyzetében, hogy szoros kapcsolatot ápoljon Kínával - állapította meg.

Orbán Viktor miniszterelnök és Li Ko-csiang kínai kormányfő találkozója Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Elmondta: tavaly térségünkből a magyar export volt a legmagasabb Kínába, ma pedig a Kína-Közép-Európa együttműködés "zászlóshajója", a Belgrád-Budapest vasútvonal ügyében történik előrelépés.

A Huawei vezetőivel is egyeztettek

Orbán Viktor és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Huawei vezetőivel is egyeztetett Rigában. A találkozón részt vett Tang Hsziao-ming, a cég régiós elnöke és Cseng Vej-feng, a Huawei - Magyarország második legnagyobb kínai befektetője - magyar leánycégének vezérigazgatója.

Orbán Viktor miniszterelnök és Tang Hsziao-ming, a Huawei régiós elnökének találkozója Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az egyeztetésen Havasi Bertalan közlése szerint "megelégedéssel nyugtázták", hogy

a Huawei prosperál Magyarországon, 55 országba szállítanak itt gyártott termékeket, tavaly 9 milliárd adót fizetett be a vállalat a magyar költségvetésbe,

és 2500 embert foglalkoztat csak Magyarországon.

Kiemelte: a megbeszélés fő témája a kormány Digitális jólét programja volt, arról volt szó, hogy a Huawei - a világ egyik vezető információs és kommunikációs technológiai szállítójaként - hogyan tud részt venni ebben, miként tudja felhasználni tapasztalatait, amiket hasonló projektekben szerzett.

Aláírtak a vasútvonal kapcsán

A rigai csúcson a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításához kapcsolódó megállapodásokat ír alá Magyarország és Kína - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Kiemelte: az első, határokon átívelő, kínaiak által finanszírozott, kínai részvétellel megvalósuló közép-európai beruházással Magyarország és Kína kapcsolata újabb mérföldkőhöz érkezik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Kovács Tamás

A megállapodásssal a MÁV megbízza azt a kínai-magyar vegyesvállalatot, amely felelős lesz a Budapest-Belgrád vasútvonal modernizációjának lebonyolításáért.

Ez az uniós követelményeknek és jogszabályoknak is megfelel, így az EU folyamatban lévő vizsgálata során megfelelő válaszokat adhatnak az uniós intézményeknek

- mondta a miniszter.

A külügyminiszter arról is beszélt, sikerült megállapodni a kínai féllel abban, hogy

a beruházáshoz nyújtandó hitel feltételei szoros összefüggésben lesznek a magyar vállalati részvétel arányával,

ugyanis az a cél, hogy magyar cégek minél nagyobb arányban vehessenek részt a beruházásban, hogy annak nemzetgazdasági hasznát maximalizálhassák - mondta.

Folyamatos tárgyalások

Nyugat-balkáni országok minisztereivel is tárgyalt a kétoldalú együttműködésről Szijjártó Péter Rigában. Mirko Sarovic bosznia-hercegovinai külkerkereskedelmi és gazdasági miniszterrel megállapodtak, felszámolják azt a tarthatatlan helyzetet, hogy Budapest és Szarajevó között jelenleg nincs közvetlen tömegközlekedési lehetőség és közvetlen autópálya-kapcsolat sem. Szijjártó Péter megbeszélést folytatott Milva Ekonomi albán gazdasági miniszterrel arról, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködés erősítésére leginkább az energetika területén van lehetőség. A magyar tárcavezető találkozott Nikola Poposki macedón külügyminiszterrel, továbbá az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank igazgató-helyettesével, Radek Pyffellel is.