Letartóztatták a török ellenzéki lap munkatársait

Vágólapra másolva!
Letartóztatták a Cumhuriyet korábban őrizetbe vett munkatársait Törökországban: a júliusi puccskísérlettel összefüggésben vádolják az ellenzéki lap újságíróit és főszerkesztőjét.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség szerint Murat Sabuncu főszerkesztőt és a lap nyolc ujságíróját a július 15-i puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette hálózat, valamint a Kurdisztáni Munkáspárt szeparatistái nevében elkövetett bűncselekményekkel gyanúsítják.

A hétfői őrizetbe vételek külföldi tiltakozásokat váltottak ki, elítélte azokat Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és Angela Merkel német kancellár, Ausztria pedig a külügyminisztériumba kérette Törökország bécsi nagykövetét.

Törökországban az elmúlt három és fél hónapban több mint 37 ezer embert vettek őrizetbe és mintegy százezer közalkalmazottat menesztettek vagy függesztettek fel

munkaköréből a júliusi összeesküvéssel kapcsolatban.

Az ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek szerint a kormány arra használja fel az incidens után bevezetett rendkívüli állapotot, hogy leszámoljon mindenkivel, aki az övétől eltérő véleményt hangoztat.