Lefoglalták az egyenlítői-guineai elnök fiának autóit Svájcban

Teodorin Obiang Nguema Egyenlítő-Guinea elnökének fia
Teodorin Obiang Nguema (L), the son of Equatorial Guinea's president Teodoro Obiang Nguema and the country's vice president, talks to journalists on December 23, 2014 in Malabo, during a distribution of gifts to disadvantaged children. AFP PHOTO/ STEVE JORDAN / AFP PHOTO / Steve Jordan
Vágólapra másolva!
Az egyenlítői-guineai elnök fiának autóit foglalták le a svájci hatóságok Genfben. Teodoro Obiangot pénzmosással, sikkasztással és korrupcióval gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

Lefoglalták az egyenlítői-guineai elnök fiának 11 luxus- és sportautóját Genfben egy előzetes korrupciós vizsgálat keretében – közölték a svájci hatóságok csütörtökön.

Teodoro Obiang Nguema 11 luxusautóját foglalták le Forrás: AFP/Steve Jordan

A Teodoro Obiang tulajdonát képző járműveket hétfőn foglalták le a genfi repülőtéren, azokat ugyanis repülőgéppel akarták elszállítani az alpesi országból – tájékoztatott Henri Della Casa, a genfi ügyészség szóvivője.

Bugatti, Koenigsegg és Ferrari a listán

A L'Hebdo című lap szerint az elkobzott járművek között volt egy 2 millió euró, vagyis 616 millió forint értékű Bugatti Veyron és egy svéd gyártmányú Koenigsegg One:1 sportkocsi is.

Steven Wade, a Koenigsegg autógyártó cég szóvivője szerint az utóbbi típusból

mindössze hét darab készült,

alapára pedig 2,8 millió dollár, vagyis 782 millió forint.

A genfi ügyészség által közzétett listán három Ferrari, egy McLaren P1 és egy Aston Martin One-77 típusú luxusautó is szerepel.

Pénzmosás, sikkasztás, korrupció a vád

A Le Temps című lap szerint Obiang ellen hamarosan eljárás indul a Svájccal szomszédos Franciaországban pénzmosás, közpénzek elsikkasztása és korrupció gyanúja miatt.

A férfival szemben vizsgálatok folynak az Egyesült Államokban is.

A L'Hebdo szerint Egyenlítői-Guinea elnökének fia gyakran látogatott Svájcba. 2015 januárja és 2016 márciusa között magánrepülőgépe nyolc alkalommal fordult meg a genfi repülőtéren, és összesen 69 napot töltött az alpesi országban.