Konzultációs mechanizmus lesz az EU és Törökország közt

Vágólapra másolva!
Martin Schultz, az Európai Parlament elnöke a törökországi letartóztatások kritizálása ellenére sem akarja, hogy megszakadjon a párbeszéd Törökországgal, ezért konzultációs mechanizmus létrehozásáról állapodott meg a török miniszterelnökkel.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament elnöke az újabb törökországi letartóztatási hullám ellenére arra törekszik, hogy ne szakadjon meg a párbeszéd Ankarával - értesült november 4-én, pénteken a dpa német hírügynökség Martin Schulz EP-elnök környezetéből.

Schulz Binali Yildirim török miniszterelnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetése alkalmával egy konzultációs eljárás haladéktalan elindításában állapodott meg a török kormány és az Európai Parlament között.

A letartóztatottakról is egyeztetnek

Az idézett források szerint minél hamarabb tárgyalásokat kell kezdeni Brüsszelben valamint Ankarában, mielőtt még tovább romlana az EU ésTörökország viszonya. Ennek keretében egyeztetnének az egyes letartóztatott török ellenzéki politikusok és újságírók sorsáról is azzal a céllal, hogy mielőbb elérhessék szabadon engedésüket.

Az egyórás beszélgetés során Schulz és Yildirim eltérően ítélte meg a törökországi fejleményeket

- tették hozzá a források.

Schulz többször kritizált

Schulz a nap folyamán élesen bírálta, hogy Törökországban péntekre virradóra őrizetbe vették a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) két társelnökét és kilenc parlamenti képviselőjét. Az Európai Parlament elnöke szerint Ankara ezzel eltávolodik a demokratikus alapelvektől és tovább terheli az EU-török partnerséget. Korábban Schulz a kormánykritikus Cumhuriyet című török napilapnak nyilatkozva elmondta:

A török hatóságok hétfőn vették őrizetbe az újság főszerkesztőjét, több igazgatósági tagját és újságíróját, összesen 13 embert egy terrorizmus elleni intézkedés keretében.