Totális háborúról beszél az Iszlám Állam vezetője

Iszlám állam vezetője Abu Bakr al-Baghdadi
An image grab taken from a propaganda video released on July 5, 2014 by al-Furqan Media allegedly shows the leader of the Islamic State (IS) jihadist group, Abu Bakr al-Baghdadi, aka Caliph Ibrahim, adressing Muslim worshippers at a mosque in the militant-held northern Iraqi city of Mosul. Baghdadi, who on June 29 proclaimed a "caliphate" straddling Syria and Iraq, purportedly ordered all Muslims to obey him in the video released on social media. AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==
Vágólapra másolva!
Abu Bakr al-Bagdadi az öngyilkos harcosoknak megparancsolja, hogy "változtassák nappallá a hitetlenek éjszakáit, pusztítsanak országaikban, hogy patakokban folyjon a vérük". Abu Bakr al-Bagdadi több mint egy éve nem hallatott már magáról. 
Vágólapra másolva!

Moszul ostromának kezdete óta először küldött üzenetet a nyilvánosságnak az Iszlám Állam vezetője, aki bízik a dzsihádisták győzelmében. Ha hinni lehet a terrorszervezethez köthető al-Furkán nevű csatornán közzétett hangfelvétel hitelességében, Bagdadi arról beszél, hogy ez totális háború, és a nagy dzsihád, amit az Iszlám Állam vív, csak erősíti azt a hitet és meggyőződést, hogy "ha Isten is úgy akarja", akkor mindez csak a győzelem előjátéka.

Bagdadi nevében szólalnak meg a felvételen Forrás: AFP/-

Irak Ninive kormányzóságának lakóit arra szólítja fel, hogy vegyék fel a harcot "Isten ellenségei" ellen, az öngyilkos harcosoknak pedig megparancsolja, hogy

Abu Bakr al-Bagdadi több mint egy éve nem hallatott már magáról. Nem tudni pontosan, hol tartózkodik, sem azt, hogy egészséges-e, vagy megsebesült.

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák október 17-én indították meg a támadást az Iszlám Állam iraki fellegvára, Moszul ellen, amelyet 2014-ben rohantak le a szélsőségesek, és ahol Bagdadi nem sokkal később kikiáltotta az Iszlám Állam kalifátusát.

Az iraki erők a hadművelet megindítása óta már elérték Moszul külvárosait.

Amerikai becslések szerint 3-5 ezer szélsőséges fegyveres lehet a városban, miközben Bagdad 25 ezer embert mozgósított Moszul visszafoglalására, és a kormányerők az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció légierejének támogatását is élvezik.