Svédország meghosszabbítja a Dániából érkezők ellenőrzését

Rendőri készültség, ellenőrzés, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, rendőrség, Ferihegy, illusztráció
Vágólapra másolva!
Svédország szerdán bejelentette, hogy újabb három hónapra meghosszabbítja a Dániából Svédországba utazók személyazonosságának ellenőrzését. A lépés a bevándorlóáradat csökkentése érdekében hozott intézkedések sorába illeszkedik.
Vágólapra másolva!

A Svédországba tartó vonatokra, kompokra vagy autóbuszokra szállóknak útlevelet vagy valamilyen más érvényes személyazonossági okmányt kell felmutatniuk ahhoz, hogy felengedjék őket a járműre.

– mondta Anna Johansson svéd közlekedési miniszter. A kormány a bizonytalan nemzetközi helyzetre is hivatkozott a döntés indoklásakor. A hosszabbítás február 4-ig marad érvényben. Az intézkedést eredetileg januárban vezették be, és júliusban meghosszabbították.

Az ellenőrzésért a közlekedési vállalatok a felelősek.

A Dániából érkező, illetve oda utazó ingázók panaszkodtak az ellenőrzés miatt, és nemrégiben egy 500 fős csoport kártérítésért beperelte a svéd államot. Sok elégedetlen ingázó arra panaszkodott, hogy új munkát kellett keresniük, illetve gépkocsival kell munkába járniuk.

A regionális hatóságok és a kereskedőcégek figyelmeztettek, hogy az intézkedés következtében dugók alakulnak ki, és nőnek a határon átnyúló vállalkozások és a munkaerőpiac kiadásai. A dán DSB vasúttársaság a kastrupi vasútállomáson végez ellenőrzéseket, amely a vasúti összeköttetést biztosítja a koppenhágai repülőtérrel, és az utolsó vasútállomás a svéd határ előtt. Ilyen ellenőrzéseket utoljára az 1950-es években végeztek a két skandináv ország között. Svédország 2015-ben 163 ezer menedékkérőt fogadott be, 2016-ban viszont becslések szerint már csak mintegy 30 ezer lesz a befogadott menedékkérők száma.