Olaszország: 1100 utórengés volt

2016.11.01. 17:36

Több mint 1100 utórengést regisztráltak Olaszországban a vasárnapi 6,6-es erősségű földmozgást követően. Olaszországban 36 éve nem mértek az elmúlt hetekben tapasztalthoz hasonló pusztító erejű földrengést.

Több mint 1100 utórengést regisztráltak Olaszországban a vasárnapi 6,6-es erősségű földmozgást követően, ezek közül 240 darab 3-4-es erősségű volt, 19 pedig 4-5-ös - közölte az olasz geofizikai és vulkánkutató intézet. Az erőteljes utólagos földmozgások miatt több épületben keletkezett kár.

Pokoli, és nem akar abbamaradni" - panaszolta Marco Rinaldi, Ussita polgármestere, akinek városát több rengés sújtotta az elmúlt hetekben. Castelsantangelo sul Nerában is jelentős anyagi károkat okozott a földmozgás. "Minden összedől errefelé" - mondta Mauro Falcucci városvezető.

Ennyi maradt sok helyütt a házakból Olaszországban - képünk illusztrációForrás: AFP/Alberto Pizzoli

A föld helyenként 70 centiméterrel emelkedett ki vagy süllyedt meg a rengés epicentrumának közelében. Összehasonlításképpen: az augusztus 24-ei, 6,1-es olaszországi földrengés függőleges irányban maximum 18 centiméterrel mozdította el a föld felszínét.

Olaszországban 36 éve nem mértek a jelenlegihez hasonló pusztító erejű földrengést. A vasárnap reggeli földmozgás epicentruma az umbriai Norcia közelében volt, és nem volt halálos áldozat. Nem úgy mint az augusztus 24-ei, 6,1 erősségű földmozgásnak, amely 298 emberéletet követelt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK