Kezdődik az iszlám "vallásrendőrség" pere Németországban

Vágólapra másolva!
Jövő hét szerdán kezdődhet a „saría rendőrség” pere Németországban – határozott a düsseldorfi tartományi felsőbíróság német lapértesülések szerint. Az ügyészség korábban hét férfi ellen emelt vádat, akik még 2014-ben Wuppertal belvárosában „Shariah Police” felirítú láthatósági mellényeket viseltek. A csoport vezetője kapcsolatban állhat szíriai terrorszervezetekkel.
Vágólapra másolva!

Hosszas jogi huzavona után tűzte ki a tárgyalás időpontját a a düsseldorfi tartományi felsőbíróság. Az ügyészség ugyanis először a a wuppertali tartományi bíróságon indított eljárást a hét, 25 és 34 év közötti férfi ellen, ám akkor elutasították a per elintdítását. Az indok az volt, hogy a vádlottak által 2014. szeptember 3-án este a wuppertali belvárosban viselt „

Shariah Police” (saría rendőrség) feliratú, narancssárga láthatósági mellény

nem tűnik egyenruhának, ezért a vád alaptalan.

Önjelölt szélsőséges erkölcsrendőrök

A Sven Lau vezette önjelölt erkölcsrendészek mind a világi államot elutasító, a saría alapján működő államot hirdető szalafista irányzat hívei. Mellényükben wuppertali játéktermekben, szórakozóhelyeken, török üzletekben jelentek meg 2014. szeptember 3-án. Felszólították a tulajdonosokat és vendégeket, hogy ne fogyasszanak alkoholt, és tartózkodjanak a szerencsejátékoktól. A belvárosi utcákon szórólapokat osztogattak, amelyeken a „Shariah-Controlled Zone" felirat állt, és egyebek közt az, hogy tilos a zenehallgatás, a koncertlátogatás, a kábítószer-fogyasztás és a prostitúció. Zaklatták azokat, akik nem akartak szóba állni velük.

Ezzel szemben az ügyészség álláspontja az volt, hogy a mellényen feltüntetett „saría” (az iszlám vallásjog) szóval a ruhadarab viselői azt fejezték ki, hogy kiállnak az iszlám vallási előírásokért, a rendőrség szóval pedig jelezték, hogy érvényesíteni is kívánják meggyőződésüket. Továbbá a formaruha alkalmas volt arra, hogy a csoport félelmet keltsen, az ilyen erődemonstráció pedig kimeríti az egyenruhával való visszaélés fogalmát – ezért kért jogorvoslatot az ügyészség a düsseldorfi tartományi felsőbíróságtól.

A perben nem szerepel a csoport vezetője, Sven Lau muszlim hitszónok, akit decemberben vettek őrizetbe.

Ellene egy másik eljárás folyik a düsseldorfi bíróságon, mert azzal vádolják, hogy áttételesen támogatja az al-Kaidához kötődő szíriai an-Núszra Front (más néven a Dzsabhat Fatah as-Sam) terrorszervezetet. Az ügyészség szerint a férfi közvetítő volt a szíriai iszlamista csoport és a harcolni vágyó németországi szélsőségesek között, és harcosok mellett pénzt és hadi eszközöket is szerzett neki.