Van, ahol már Trump vezet

2016.11.01. 17:46

Először született olyan közvélemény-kutatási eredmény, amely már Donald Trump előnyét mutatja Hillary Clintonnal szemben az Egyesült Államok elnökválasztási kampányában. Az ABC televízió és a The Washington Post című lap közös felmérése szerint Trump országosan 46:45 arányban átvette a vezetést Clinton előtt. A többi felmérés még mindig Clinton-előnyt mutat, de jól láthatóan fogy a demokrata jelölt fölénye.

A Clinton e-mailjei körüli legújabb botrány miatt Donald

Trump valószínűleg az idősebb és fehér szavazók körében szerezhet több szavazót,

például Ohióban és Iowában, ám nem valószínű, hogy a republikánus elnökjelöltnek sikerül megszereznie az elnökké választáshoz szükséges 270 elektori voksot – véli kommentárjában az AP hírügynökség.

Örülhet az új eredményeknek a republikánus jelöltForrás: AFP/Mary Schwalm

Ma a reggeli televíziós műsorokban mindkét elnökjelölt kampánycsapatának munkatársai amellett érveltek, hogy az ő jelöltjük áll győzelemre. Robby Mook, Clinton kampánycsapatának menedzsere azt mondta az ABC televízió műsorában, hogy James Comey, 

a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója kettős mércét alkalmaz.

Felháborítónak nevezte, hogy a választások előtt egyáltalán nem akarja nyilvánosságra hozni az FBI az újabb e-mailek vizsgálatának eredményeit –  legalábbis a CNBC televízió információi szerint –, ugyanakkor eddig nem akartak vizsgálódni Donald Trump feltételezett orosz kapcsolatairól. Az FBI-igazgató a múlt heten döntött úgy, hogy újraindíttatja a nyomozást Clinton e-mailjeinek ügyében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Szintén az ABC reggeli műsorában Trump kampányának helyettes menedzsere, David Bossie azt fejtegette, hogy

Trump kampánya mindenütt támadásban van.

Közben Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke szintén egy reggeli interjúban bejelentette, hogy a belső viták ellenére ő már a múlt héten leszavazott Donald Trumpra, pártja elnökjelöltjére.

Amerikai sajtójelentések szerint a demokraták kampánycsapata mindenütt arra ösztökéli Clinton támogatóit, hogy – azokban az államokban, ahol erre lehetőség van – vegyenek részt a korai szavazáson. A republikánusok ugyanakkor elsősorban a képviselőházi és szenátusi választásokon a győzelem lehetőségét látják felcsillanni az újraindult nyomozás miatt Clinton e-mailjeinek ügyében. Donald Trump a nyomozás újraindítása kapcsán azt mondta korábban, hogy a Watergate-ügynél is nagyobb skandalum lehet a háttérben.