A mindennapok részéve válhat a terrorizmus

2016.11.01. 11:03

Horváth József biztonságpolitikai és titkosszolgálati szakértő úgy látja, Európában közép- és hosszú távon arra lehet számítani, hogy nő a biztonsági kockázat, mert mindennapos lesz az "iszlám vallási alapú terrorizmus". Ezért elengedhetetlennek tartja a titkosszolgálatok, rendvédelmi szervek megerősítését.

Egy migráns biciklizik a calais-i illegális menekülttáborban október 25-én: a szakértő szerint ki kellett volna szűrni azokat, akik biztonsági kockázatot jelentenekForrás: AFP/Philippe Huguen

A szakértő az M1 aktuális csatornának azt nyilatkozta, hogy terrorcselekményeket az ezzel a feladattal megbízott, Közel-Keletről érkezők mellett olyan, akár olyan, a társadalom peremére sodródott másod-, és harmadgenerációs bevándorlók is elkövethetnek, akik az iszlám radikalizmusban találják meg önkifejezési módjukat.

Amíg az előbbiek jellemzően hosszabb előkészítést igénylő, komolyabb áldozatokkal járó akciókat követnek el, az utóbbiak magányos tettesként, például késsel támadnak.

Horváth József közölte, a francia hatóságok a közelmúltban elmulasztották kiszűrni azokat, akiket a calais-i illegális menekülttábor felszámolása után szétszórtak az ország területén, ami most fokozott biztonsági kockázatot jelent Franciaországban.