Műemlékek ezreit rongálta meg az olaszországi földrengés

ajtó ÉPÜLET összedőlt épület rom romos épület TÁRGY torony
Amatrice, 2016. augusztus 24. Összedőlt épület romjai az Olaszország középső részét hajnalban sújtó, 6,1-es erősségű földrengés egyik helyszínén, Amatricében 2016. augusztus 24-én. A természeti csapás következtében legkevesebb 120-an életüket vesztették, 368-an megsérültek, és több százan eltűntek. (MTI/EPA/Massimo Percossi)
Vágólapra másolva!
Harminchat év óta nem volt olyan erős földrengés Itáliában, mint vasárnap reggel. Több mint 5000 műemlék szenvedett károkat, a 6,6-os erősségű rengésnek ugyanakkor továbbra sincsenek halálos áldozatai.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi rengés 7 óra 41 perckor rázta meg Olaszország középső részét. Többtucatnyian megsérültek, de csak egyikük súlyosan. Az anyagi károk ugyanakkor jelentősek. A földmozgás középpontja az umbriai Norcia és Preci között 10 kilométeres mélységben volt, Rómától nagyjából 120 kilométerre északkeletre.

Ugyanott, ahol augusztus 24-én csaknem 300-an haltak meg, és több falu romba dőlt egy 6,1-es erősségű rengésben.

A mostani katasztrófában megrongálódott épületek között van Norcia több történelmi temploma, köztük Szent Benedek katedrálisa, amely a 14. században épült.

Amatricét gyakorlatilag a földdel tette egyenlővé az augusztusi földrengés Forrás: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

Rómában vasárnap néhány órára lezártak több idegenforgalmi nevezetességet, hogy ellenőrizzék, biztonságosak maradtak-e. Délutánra újból megnyitották őket a látogatók előtt.

Matteo Renzi kormányfő közölte, hogy Olaszország újjáépít minden lakóházat, templomot, amelyeket az utóbbi hónapok földrengései döntöttek romba.

Olaszországban 6,6-osnál erősebb földrengés 1980 óta nem volt, akkor 6,9-est mértek, amely Campania déli részén pusztított, mintegy 3 ezer ember halálát okozva. Az ország legtragikusabb földrengése az újkori történelemben 1908-ban volt. A Messinát sújtó katasztrófában emberek tízezrei vesztették életüket.

Több mint 5000 műemlék szenvedett károkat a vasárnap reggeli olaszországi földrengés következtében.

Itáliában 36 év óta nem volt olyan erős földrengés, mint a mostani.

Adományokat gyűjtenek

Az olasz kulturális minisztérium nyilatkozatot tett közzé, amelyben a kárt szenvedett műemlékek helyrehozatala érdekében adományozásra szólított fel.

A földmozgások keletkezésének kutatásával foglalkozó potsdami Geokutatási Központ egyik szakértője megerősítette, hogy redkívül nehéz a földrengések előrejelzése. Torsten Dahm professzor szerint az elmúlt évszázadokban történt földmozgások adatainak kiértékelése ugyanakkor egy olyan előrejelzést lehetővé tesz, hogy az elkövetkező 50, illetve 100 évben mennyi, illetve milyen erősségű rengés várható.