Letette hivatali esküjét a spanyol miniszterelnök

RAJOY BREY, Mariano; VI. FÜLÖP
Madrid, 2016. október 25. Mariano Rajoy, a spanyol konzervatív Néppárt (PP) ügyvezető miniszterelnöke sajtóértekezletet tart Madridban 2016. október 25-én. VI. Fülöp Mariano Rajoyt kérte fel kormányalakításra, miután egyeztetést folytatott a pártok vezetőivel a spanyol kormányalakítási lehetőségekről. (MTI/EPA/Kiko Huesca)
Vágólapra másolva!
Letette hivatali esküjét a madridi királyi palotában Mariano Rajoy, spanyol miniszterelnök. Rajoy közel egy éve korlátozott jogkörökkel állt a spanyol törvényhozás élén, mert bár két választást is megnyert vezetésével a konzervatív Néppárt, de kis fölénye miatt nem tudott kormányt alakítani.
Vágólapra másolva!

Letette hivatali esküjét Mariano Rajoy, spanyol miniszterelnök VI. Fülöp, spanyol király jelenlétében a madridi Zarzuela palotában, ahol jelen volt a parlament alsó és felső házának elnöke, az igazságügyi miniszter, az alkotmánybíróság és a legfelsőbb bíróság elnöke is. Ezzel közel egyéves politikai patthelyzet zárult le, ugyanis a Rajoy vezette Néppárt nyerte tavaly decemberben és idén nyáron is választásokat, de fölénye nem volt elegendő a kormányalakításhoz, és a koalíciós tárgyalások sem vezettek eredményre.

Mariano Rajoy, a spanyol konzervatív Néppárt (PP) vezetője 2011 és 2015 között spanyol miniszterelnök volt, tavaly december óta mostanáig ügyvezetői jogkörrel vezette a törvényhozást. Forrás: MTI/EPA/Kiko Huesca

A 61 éves konzervatív miniszterelnök, aki egyébként 2011 és 2015 között is Spanyolország vezetője volt, megválasztását ezúttal az tette lehetővé, hogy

a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) tartózkodott a két nappal ezelőtti parlamenti szavazáskor,

míg a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt, a Kanári-szigeteki Koalíció támogatta Rajoyt.A szocialisták azzal indokolták, hogy nem akadályozták meg Rajoy újraválasztását, hogy a spanyol törvényhozás 10 hónapos bénultsága rossz az egész országnak.

Rajoy új kormányát csütörtökön mutatja be,

és pénteken teszik majd le esküjüket az új miniszterek, és még aznap megtartja első ülését az új kabinet. Az új kormány azonban kisebbségben lesz a parlamentben, így elképzeléseit csak az ellenzék megnyerésével tudja majd érvényesíteni. Ha viszont ez nem sikerül, megint új választás következhet, és kezdődhet a huzavona előlről.