Lavrov fenyegető üzenetet küldött a mérsékelt szír felkelőknek

Russian President Vladimir Putin held a session of the Russian Federation Security Council landscape HORIZONTAL
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter
Vágólapra másolva!
Ha a mérsékeltnek mondott és az Egyesült Államok által támogatott szíriai ellenzékiek nem különülnek el az an-Núszra Front terrorszervezet erőitől, akkor törvényes célponttá válhatnak – jelentette ki az orosz külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Szergej Lavrov nem tartja hihetőnek, hogy Aleppó városának keleti részén, a kormányerők által körülzárt negyedekben az an-Núszra Front nem játszik fontos szerepet a kormányellenes erők kitörési kísérleteiben.

Az orosz külügyminiszter szerint a Núszra nem tudna két-háromszáz fegyveressel ennyi támadást indítani,

ami újból csak azt bizonyítja, hogy a többi felkelő csoport társulásban áll velük.

Szergej Lavrov külügyminiszter, az orosz diplomácia vezetője Forrás: Sputnik/Aleksey Nikolskyi

Az orosz és a szíriai légierő már két hete nem bombázza a várost, ami elegendő idő ahhoz az orosz diplomácia szerint, hogy a mérsékeltnek tartott ellenzékiek külön váljanak az an-Núszra Fronttól. „Amennyiben ezt nem teszik meg, törvényes célponttá válnak” – fogalmazott Lavrov, aki az ENSZ határozataira hivatkozott. Hozzátette azt is, hogy Moszkva korábbi álláspontja csak az volt, hogy az USA nem képes leválasztani az ellenzéket a terrorcsoportokról, de ha ez most sem történik meg, akkor már úgy kell fogalmazniuk, hogy nem is akarja leválasztani. Mint mondta:

Az orosz diplomácia vezetője minderről Moszkvában beszélt, miután fogadta a ciprusi külügyminisztert, Joannisz Kaszulideszt. Lavrov hangsúlyozta, nem volt téma köztük, hogy Oroszország támaszpontokat létesítsen Cipruson, a hmejmími és a tartuszi orosz bázisok elegendőek a szíriai terrorelhárítási műveletek végrehajtásához.

Lavrov: agresszió volt a Jugoszlávia elleni NATO-fellépés 1999-ben

Az orosz külügyminiszter egy dokumentumfilmben is élesen bírálta az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát. Miközben az amerikaiak háborús bűncselekményekkel vádolják Moszkvát a szíriai konfliktusban, addig 1999-ben polgári célpontokat is bombáztak Jugoszláviában – emlegette föl Lavrov vasárnap esteaz állami televízióban bemutatott alkotásban, amely Jevgenyij Primakov néhai orosz külügyminiszterről és miniszterelnökről készült. A Jugoszlávia elleni fellépést agressziónak nevezte Lavrov, és úgy fogalmazott: „1945 után ez volt az első fegyveres támadás Európában, amelyet egy szuverén állam ellen elkövettek”. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet 500 körülire tette a 78 napig tartó NATO-légihadjárat polgári áldozatainak számát, ezzel szemben a szerb kormány szerint legkevesebb 2500 civil halt meg, és további 12 500 megsebesült.