Nobel-békedíjat érhet a kolumbiai béke

SANTOS, Juan Manuel; BRENDE, Börge; MACRI, Mauricio; CASTRO, Raúl; TIMOSENKO, Julija
Cartagena, 2016. szeptember 27. Juan Manuel Santos kolumbiai elnök, Börge Brende norvég külügyminiszter, Raúl Castro kubai elnök, Mauricio Macri argentin elnök és Rodrigo Londono Echeverri (mozgalmi nevén Timoleon Jiménez vagy Timosenko), a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű szélsőbaloldali gerillaszervezet parancsnoka (b-j) a kolumbiai kormány és a FARC közötti békeszerződés alkalmából tartott ünnepségen Cartagenában 2016. szeptember 26-án. A felek közel négyévi tárgyalás után 2016 augusztusában egyeztek meg a latin-amerikai ország több mint fél évszázados belső konfliktusának lezárásáról, és a FARC augusztus 29-én fegyverletételt hirdetett. (MTI/EPA/Mauricio Duenas Castaneda)
Vágólapra másolva!
1992 óta először kaphatja latin-amerikai a Nobel-békedíjat, a legnagyobb esélyes a kolumbiai békemegállapodás két aláírója. Az esélyesek között szerepel egy orosz emberjogi aktivista és egy szíriai segélyszervezet is.
Vágólapra másolva!

A félévszázados kolumbiai polgárháborúnak véget vető megállapodás a legesélyesebb a Nobel-békedíjra – véli Asle Sveen történész, aki a Reutersnek elmondta: a győzelem nagyban múlik azon, hogy a vasárnapi népszavazáson a kolumbiaiak áldásukat adják-e az egyezményre.

A díjat ebben az esetben megosztva ítélhetik Juan Manuel Santosnak és a marxista FARC vezetőjének, Rogrigo Londono Echeverrinek, mozgalmi nevén Timosenkónak, akik szeptember 26-án aláírták a megállapodás. A polgárháborúban negyedmillió ember vesztette életét.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök, Börge Brende norvég külügyminiszter, Raúl Castro kubai elnök, Mauricio Macri argentin elnök és Rodrigo Londono Echeverri a békeszerződés alkalmából tartott ünnepségen Forrás: MTI/EPA/EFE/Mauricio Duenas Castaneda

Snowden az egyik vetélytárs

A nyolcmillió svéd koronával járó díj esélyesei között szerepel még Szvetlana Gannuskina orosz emberjogi aktivista, a Fehér Sisakok nevű szíriai szervezet, amelyik a légi támadások áldozatain segít, valamint a görög szigetlakók, akik támogatják a menekülteket.

Jelölték a díjra Edward Snowdent is, aki kirobbantotta az amerikai lehallgatási botrányt.

Kristian Berg Harpviken, az oslói Békekutató Intézet vezetője Gannuskinát tartja a legesélyesebb jelöltnek.

Október 10-én közlik a Nobel-békedíj nyertesének a nevét.