Orosz hackerek próbálhatják megzavarni az amerikai választást

Vágólapra másolva!
Az FBI több internetes behatolási kísérletet tapasztalt az amerikai szavazói adatbázisokba.
Vágólapra másolva!

James Comey, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda vezetője képviselőház igazságügyi bizottságának ülésén azt nem mondta el, hogy hol történtek a behatolások, de hangsúlyozta, az FBI éberen figyeli az orosz hackereket, akik megpróbálhatják megzavarni az amerikai választást.

Az Egyesült Államokban folyamatos az aggodalom amiatt, Oroszország vagy más országok hackerei képesek megzavarni a választási számítógépes rendszereket. Mivel két államban -

Illinois-ban és Arizonában - bebizonyosodott, hogy hackerek vették célba a helyi választói adatbázisokat,

az FBI a múlt hónapban figyelmeztette az állam választási tisztviselőit, fokozzák a kiberbiztonságot.
Comey szorgalmazta, hogy az államok forduljanak tanácsért a belbiztonsági minisztériumhoz annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak számítógépes rendszereik biztonságáról.

Egy másik meghallgatáson a törvényhozásban Andy Ozment, a belbiztonsági minisztérium kiberbiztonságért és a távközlésért felelős államtitkár-helyettese azt hangsúlyozta, hogy kibertámadás nem változtathatja meg a választás eredményét.

Közben a New York Times című amerikai napilap arról írt, hogy

megtalálták azt az orosz fiatalembert, akinek a szervereiről elkövették az amerikai Demokrata Párt és két amerikai szövetségi állam számítógépes rendszere elleni hackertámadásokat.

A 26 éves Vlagyimir Fomenko - akit a lap úgy jellemez, hogy tetoválásokkal ékesíti magát, gördeszkázik és kisvállalkozásban egy bérelt lakásban szervereket ad bérbe - a nyugat-szibériai Bijszk városában él. A férfi a lap tudósítója szerint szívesen beszél az ügyről, sőt némi szarkazmussal azt mondta: ha az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda bizonyítékot mutat fel az Arizonában és lllinois államban megkísérelt hackertámadásra, akkor készen áll megosztani az FBI munkatársaival az ő információit is.