Alig egy hét alatt csaknem száz gyerek halt meg Aleppóban

Vágólapra másolva!
Múlt péntek óta legalább 96 gyerek vesztette életét és 223-an megsebesültek a szíriai lázadók kormánycsapatok által ostromolt kelet-aleppói negyedekben - közölte szerdán az ENSZ Gyermekalapja.
Vágólapra másolva!

Az UNICEF figyelmeztetett: az egészségügyi ellátás a város felkelők uralta kerületeiben az összeomlás szélén áll, mindössze 30 orvos maradt a térségben, akiknek alig maradt felszerelésük és gyógyszerük.

- fogalmazott Justin Forsyth, az alap igazgatóhelyettese.

A nap folyamán az árvákat támogató Nemzetközi SOS-Gyerekfalu segélyszervezet jelentette, hogy a damaszkuszi létesítményüket a szíriai hadsereg vonta ellenőrzése alá. Az előző napi intenzív bombázások miatt ki kellett üríteni az épületet, amelynek területén két aknagránát is becsapódott.

A Nemzetközi SOS-Gyerekfalu komoly aggodalmát fejezte ki az eset miatt. "Gyermekfalvainkat világszerte gyermekeknek nyújtott biztonságos menedékként ismerik el" - hangsúlyozta Carsten Völz, a segélyszervezet egyik vezetője. Hozzáfűzte: a rossz körülmények ellenére folytatni fogják munkájukat.

Az épületből 156 gyereket és a szervezet 46 dolgozóját evakuálták biztonságos helyre.
A vorarlbergi Hermann Gmeiner (1919-1986) által árvák gondozására alapított szervezet 30 éve van jelen Szíriában. Aleppóban a Szíriai Vörös Félholddal közösen a segélyszervezet naponta mintegy 2500 családot lát el meleg élelemmel.