Nem akarják megvarrni az európai hadsereg egyenruháját

eu csúcs meglepetés új jelöltek
Italian foreign affairs minister Federica Mogherini at the start of European Foreign affairs council at the EU headquarters in Brussels, Belgium on 12.05.2014 European ministers will make final preparations for the launch of a new European Institute of Peace.
Vágólapra másolva!
Az európai védelem megerősítését célzó munka nem jelent egyet az európai hadsereg létrehozásával, mondta az EU biztonságpolitikai főképviselője Pozsonyban. A brit hadügyminiszter szerint az Egyesült Királyság ellenzi az uniós hadsereg ötletét. A német és a francia hadügyminiszter szerint nincs tervbe véve uniós sereg felállítása.
Vágólapra másolva!

Informális találkozón gyűltek össze az unió tagországainak hadügyminiszterei szeptember 27-én, szerdán Pozsonyban. A találkozón – amelyen Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is jelen volt – egyebek mellett az EU globális kül- és védelempolitikai stratégiája, valamint a kiberbiztonság témáját tűzték napirendre.

Jens Stoltenberg a találkozón azt mondta: a transzatlanti szövetség és az EU közti együttműködés ma szorosabb, mint bármikor korábban, és egyformán fontos mindkét fél számára.

Együttműködés, nem közös sereg

Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője a találkozó kezdetén leszögezte, hogy

az európai védelem megerősítését célzó munka nem jelent egyet az európai hadsereg létrehozásával, éppen ellenkezőleg,

az uniós tagországok közti együttműködés erősítésére és hatékonyabbá tételére szolgál, beleértve a NATO-val folytatott együttműködést.

Az eszközök jobb kihasználása

Az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő azt mondta, hogy az EU-tagállamok többsége nem gondolkodik európai hadsereg létrehozásában, hanem az unió már most meglévő eszközeinek jobb kihasználását tartja szem előtt.

A munka „nem az európai hadseregről szól. Meglévő eszközeink kihasználásáról szól, hogy a védelem terén megerősítsük európai képességeinket.

Ez az, amit az európai polgárok várnak tőlünk” – fogalmazott Mogherini, akinek a nyilatkozatát a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.

Mogherini szerint nincs tervbe véve a közös uniós sereg, csak szorosabb együttműködés és az eszközök hatékonyabb kihasználása Forrás: Picture-Alliance/AFP/Wiktor Dabkowski

London nem akarja megkettőzni a NATO-t

Michael Fallon brit védelmi miniszter ismét egyértelművé tette Pozsonyban, hogy Nagy-Britannia ellenezni fog minden EU-hadsereg vagy uniós NATO-főhadiszállás létrehozására irányuló kezdeményezést, amely aláásná a NATO-t. Az elképzelés Fallon szerint sem élvez többségi támogatottságot az EU-n belül.

„Egyetértünk azzal, hogy

– fogalmazott Fallon, és hozzátette, hogy Nagy-Britannia az unióból várható kilépése után is NATO-tagországként hozzá fog járulni az európai védelem megerősítéséhez.

Nem lesz európai egyenruha

A találkozó előtt Ursula von der Leyen német és Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter is azt mondta, hogy

nem létezik közös európai hadsereg létrehozására irányuló terv, legalábbis olyan elképzelés, hogy egyforma egyenruhát viselő európai katonák legyenek

a kontinensen.