Feloldották a kijárási tilalmat Charlotte-ban

Horizontal
A protester stares at riot police during a demonstration against police brutality in Charlotte, North Carolina, on September 21, 2016, following the shooting of Keith Lamont Scott the previous day. A protester in Charlotte, North Carolina was fatally shot by a civilian during a second night of unrest after the police killed a black man, officials said. / AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM
Vágólapra másolva!
A hétvégi békés tiltakozások hatására feloldotta a kijárási tilalmat az észak-karolinai Charlotte polgármestere. A városban a múlt héten egy rendőr agyonlőtt egy fekete férfit, ami miatt zavargások törtek ki.
Vágólapra másolva!

A 43 éves Keith Lamont Scottot kedden lőtte le egy 26 éves rendőr. Mind az áldozat, mind a rendőr fekete.

A gyilkosság miatt erőszakba fulladó zavargások törtek ki. Az éjféltől reggel hatig tartó kijárási tilalom csütörtöktől volt érvényben.

Előbb erőszakosak, majd békések lettek a tiltakozások Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Fél térden

A tiltakozók bojkottálták Carolina Panthers vasárnapi amerikaifutball-mérkőzését, és tüntettek a stadion előtt is. Sokan fél térdre ereszkedtek, ahogy egyre több játékos is teszi a mérkőzések előtt elhangzó himnusz alatt, a feketéket érő rendőri erőszak elleni tiltakozásul – emlékeztetett az NBC News.

A bemelegítésnél a csapat irányítója, Cam Newton mezén a következő felirat volt olvasható: „Ha valahol igazságtalanság van, az mindenhol veszélyezteti az igazságot”.

A tiltakozók egyik követelése az volt, hogy a rendőrség tegye közzé a birtokukban lévő videofelvételeket. A hatóságok szombaton közzé is tették az egyik rendőr testkamerája, illetve a rendőrautó műszerfalán elhelyezett kamera által készített képeket.

A rendőrségi videóból sem derül ki egyértelműen, hogy az áldozatnál volt-e fegyver, vagy volt-e egyáltalán valami a kezében.