Obama megvétózta, hogy a szeptember 11-i áldozatok családtagjai perelhessenek

OBAMA, Barack
epa05549350 US President Barack Obama addresses the General Debate of the 71st Session of the United Nations General Assembly at UN headquarters in New York, New York, USA, 20 September 2016. EPA/JASON SZENES
Vágólapra másolva!
Obama megvétózta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a szeptember 11-i terrortámadás áldozatainak családtagjai beperelhessék a bűnrészességgel gyanúsított országokat. Az elnök szerint a törvény megnehezítené a közös munkát a szövetségeseikkel, Szaúd-Arábia pedig bejelentette, hogy 750 milliárd dollárnyi befektetést vonnának ki az országból. Az elnöki vétót azonban a szenátus és a képviselőház felülbírálhatja, akkor pedig életbe lépne a szabályozás.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök pénteken megvétózta azt a törvényt, amely lehetővé tenné, hogy a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások áldozatainak hozzátartozói perelhessék a bűnrészességgel gyanúsított országokat, így Szaúd-Arábiát is.

Barack Obama megvétózta a törvényta, ami alapján a 2001. szeptember 11-i támadás áldozatai perelhetnének Forrás: MTI/EPA/Jason Szenes

Az amerikai elnök a döntést azzal indokolta, hogy a törvény ártana az amerikai nemzetbiztonsági érdekeknek.

Nehezítené a közös munkát

Obama azt mondta, hogy a jogszabály akár oda is vezethet, hogy amerikai diplomatákat, katonákat vagy cégeket perelnek majd be akár külföldi szervezetek tevékenysége miatt is, mert történetesen ezek a külföldi szervezetek amerikai adományt, képzést kaptak. Hozzátette, hogy a jogszabály emellett

- Olyan külföldi kormányok mentelmi jogának amerikai bíróságokon történő megvonása, amelyek nem minősülnek a terrorizmus állami támogatóinak - pusztán olyan gyanúk alapján, miszerint ezeknek a külföldi kormányoknak a nem saját területen folytatott tevékenysége terrortámadás miatt sebesülést okozott amerikai földön -, azt a régi elvet ássa alá, amely éppen hogy védi az Egyesült Államokat, fegyveres erőit és tisztségviselőit - olvasható Obama közleményében.

Felülbírálhatják a vétót

A törvénytervezet elkészítésében oroszlánszerepet játszó Chuck Schumer demokrata párti New York-i szenátor a vétóról értesülvén azonnal jelezte, hogy az elnöknek nehéz lesz fenntartania azt.

Ha a szenátusban és a képviselőházban is a tagok kétharmada felülbírálja az elnöki vétót, akkor a törvény hatályba lép.

Ha ez megtörténik, akkor ez lesz az első eset Obama 2009 óta tartó elnöksége alatt, hogy egy vétóját felülbírálja a kongresszus.

Már nem a 70-es évek

A törvényt a 2001. szeptember 11-i terrortámadások 15. évfordulójára emlékező ünnepségsorozat előtt fogadták el, és az akkor nyilatkozó politikusok jó része elégedettségének adott hangot. Peter King, New York republikánus képviselője például azt mondta újságíróknak:

Jerry Nadler, szintén demokrata párti, New York-i képviselő arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak nem kell félnie az esetleges visszavágástól, hiszen "már nem az 1790-es években élünk, az Egyesült Államok nagyhatalom".

Rombolná a szuveneritást

Egyes kongresszusi tagok ugyanakkor kétkedően nyilatkoztak, arra hivatkozva, hogy a jogszabály

példaként szolgálhat más országoknak is hasonló törvények megalkotására,

és ez lehetőséget teremt az Egyesült Államok elleni perekre. Mac Thornberry, a képviselőház fegyveres ügyekkel foglalkozó bizottságának republikánus elnöke például azért nem támogatta a törvényt, mert ez - mint újságíróknak kifejtette - szerinte "a szuverenitás rombolásához" vezet, és a jövőben "nagyobb veszélynek" tesz ki amerikai állampolgárokat

750 milliárd dollárt vonnának ki

A törvény értelmében a 2001. szeptember 11-i terrorakciók áldozatainak családtagjai pert indíthatnának az általuk felelősnek ítélt államok, elsősorban Szaúd-Arábia ellen kártérítésért. A tizenöt évvel ezelőtti terrortámadások

19 elkövetője közül ugyanis 15 szaúdi állampolgár volt.

Ám éppen egy washingtoni kongresszusi vizsgálat állapította meg, hogy egyetlen megdönthetetlen bizonyíték sem támasztja alá azt a gyanút, hogy Szaúd-Arábiának része volt a terrorakciókban.

A törvény életbe léptetése jelentősen megterhelné az amerikai-szaúdi kapcsolatokat is. A szaúdi külügyminiszter még májusban - miután a szenátus elfogadta a törvényjavaslatot - arra figyelmeztette Washingtont, hogy a törvény életbe lépése esetén Rijád mintegy 750 milliárd dollár értékben vonná ki kötvényeit és más beruházásait az Egyesült Államokból.