Patthelyzet: karácsonykor jöhet az előrehozott választás

vote election Horizontal
(FILES) This file photo taken on September 10, 2016 shows Popular Party PP candidate for the upcoming regional elections in Galicia, Alberto Nunez Feijoo (2ndL) and Spain's acting Prime Minister Mariano Rajoy waving to supporters during a PP campaign meeting in Pontevedra, northwestern Spain. The regions of Galicia and the Basque Country go to the polls on September 24, 2016 in an election that re-launched in Spain's efforts to form a government after nine months of paralysis and avoid a third general elections in a year. / AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA
Vágólapra másolva!
Tartományi választásokon mérettetik meg magukat a pártok Spanyolországban, de a helyi kérdések mellett most mindenki inkább Madridra figyel. Az országnak lassan egy éve nincsen megválasztott kormánya, és egyelőre minden jel arra mutat, hogy december 25-én újabb előrehozott választás következik.
Vágólapra másolva!

Az országos politikai alkudozások határozzák meg a vasárnapi baszkföldi és galíciai tartományi választások körüli hangulatot Spanyolországban. Az országban tavaly december óta ügyvezető kormány van, mivel két parlamenti választáson sem tudott többséget szerezni egyik politikai oldal sem. Legutóbb szeptember 2-án nem sikerült miniszterelnököt választani.

Mariano Rajoy ügyvezető miniszterelnök győzelemre számíthat Galíciában Forrás: AFP/Miguel Riopa

Hat szavazat hiányzott

Mariano Rajoy, a júniusi választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) jelöltje a voksoláson 170 igen szavazatot kapott. Saját pártja 137 képviselőjén kívül támogatta a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt 32 és a Kanári-szigeteki Koalíció 1 képviselője is. Rajoy miniszterelnökké választásához a szavazásban részt vevők egyszerű többségének támogatását kellett volna megkapnia, ami

ebben az esetben 176 szavazat lett volna.

A törvényi előírásoknak megfelelően október végéig meg kell választani az új miniszterelnököt, és meg kell alakulnia az új kormánynak, ellenkező esetben az uralkodónak fel kell oszlatnia a parlamentet, és új választásokat kell kiírnia. Így történt tavasszal is, miután Pedro Sáncheznek, a szocialista párt (PSOE) vezetőjének a miniszterelnökségét utasította el a parlament két szavazáson.

Pedro Sanchez, a szocialisták vezetője nincsen könnyű helyzetben Forrás: AFP/Ander Gillenea

Latolgatások

A politikai szakértők és a spanyol sajtóban megjelent elemzések szerint is az ügyvezető miniszterelnök újraválasztásának kudarca borítékolható volt, mivel szeptember 25-én Baszkföldön és Galíciában helyhatósági választásokat tartanak, a pártok pedig nem akartak változtatni korábbi, hónapok óta hangoztatott álláspontjukon

a jobb választási szereplés reményében.

A helyzet azonban változhat a helyi választások után, a konzervatívok arra számítanak, hogy a szocialisták akkor tartózkodásukkal végül segíteni fogják a kormány megalakulását.

Nyomás

A legutolsó felmérések szerint a két tartományban nem várható változás a vezető pozíciókban. A PP várhatóan az északnyugati Galíciában, míg a Baszk Nacionalista Párt (PNV) Baszkföldön nyerheti meg a voksolást. Elemzők arra számítanak, hogy a galíciai néppárti győzelem erősítheti Rajoy országos pozícióit. A várhatóan gyengén szereplő szocialisták pedig komoly nyomás alá kerülnének, hogy tartózkodásukkal létrejöhessen a második Rajoy-kabinet.

A baszk nacionalisták ismételten az első helyen végezhetnek Forrás: AFP/Rafa Rivas

A PSOE Galíciában nagy valószínűséggel csak a harmadik helyen végez majd a populista baloldali szövetség, a Podemos mögött. Egyáltalán nem zárható ki, hogy a szocialista párton belül megbuktatják Pedro Sanchezt a gyenge választási eredmény után, ami teljesen új helyzetet teremtene az októberi hónapokra – erről már Antonio Barroso politikai elemző beszélt. A PSOE vezetője továbbra is azt szeretné, ha egy kisebbségi kormány jönne létre, amelyben mellettük a Podemos és a Ciudadanos vesz részt, amivel azt mutathatja, hogy mindent megtesz azért, hogy ne legyen még egy előrehozott választás.

Besegítenek a nacionalisták

Abban az esetben, ha Sanchez végül mégiscsak hozzájárulna ahhoz, hogy a jobboldal kormányt alakítson, az a Podemos pozícióit erősítené meg a baloldalon. Ráadásul míg a júniusi előrehozott parlamenti választáson

a Podemos visszaesését és a szocialisták erősödését láthattuk,

addig a hétvégi tartományi választáson pontosan ennek az ellenkezője várható. Mindez pedig megerősítheti a radikális baloldali alakulatot abban, hogy érdemes nekifutni még egy országos választásnak.

A baszkföldi választás országos jelentőségét az adja, hogy a spanyol parlamentben a PNV-nek 5 képviselője van. Ha Rajoy nagymértékű engedményeket tenne az alakulatnak, ami további decentralizációt jelentene, akkor már 175 szavazata lenne az alsóházban. Ez pedig már nagyon közel van ahhoz, hogy miniszterelnökké válasszák. Mindezeket a terveket azonban a politikai valóság könnyen felülírhatja.

Pablo Iglesias, a Podemos vezetője abban bízik, hogy a tartományi választásokon megerősödik a pártja Forrás: AFP/Gerard Julien

Karácsonykor voksolhatnak

Rajoy hosszú évek óta mind retorikailag, mind tevőlegesen élesen ellenzi, hogy az egységes spanyol államon belül a regionális önkormányzatok tovább erősödjenek. A PNV több vezetője is elmondta, hogy nem fognak segíteni a kormányalakításban a PP-nek, mivel a korábbi években minden követelésüket lesöpörte az asztalról. Bár a Néppárt most

baráti kezet nyújtana a PNV-nek,

de úgy tűnik, nem járnak sikerrel.

Mivel Madridban az országos pártok továbbra sem tudnak dűlőre jutni, ezért a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy Spanyolországban december 25-én újabb előrehozott választást kell tartani. A karácsonyi időpont egyértelműen a konzervatív Néppártnak kedvezne, ráadásul az időpont mellett az egyre jobban teljesítő gazdaság is Rajoyt segíti, miközben a baloldali ellenzék egymás legyőzésére koncentrál.