Románia segít a határvédelemben, de kér is

Vágólapra másolva!
Románia támogatja balkáni szomszédait a határvédelemben, de cserébe együttműködést vár el – mondta Dacian Ciolos miniszterelnök. Jelezte: Románia közös uniós megoldást szorgalmaz kvótaügyben, de csakis önkéntes alapon.
Vágólapra másolva!

Románia segítséget ajánlott balkáni szomszédainak az illegális bevándorlás feltartóztatásához, ugyanakkor tőlük is együttműködést vár el a határvédelemben, főleg a bolgár és szerb határon, ahol "nagy lehet a nyomás" – mondta Dacian Ciolos miniszterelnök.

Nem akarnak több bevándorlót

Ciolos cáfolta, hogy az európai megállapodásokban vállaltnál több menedékkérő befogadására kötelezte volna országát az ENSZ-közgyűlés vitájában, és megerősítette: Románia közös uniós megoldást szorgalmaz, de csakis önkéntes alapon.

Ezzel arra az értesülésre reagált, miszerint Románia a tavalyinál tízszer több bevándorlót fog átvenni.

Nekünk is vállalnunk kell bizonyos felelősséget, de ez a felajánlás önkéntes kell maradjon, nem írhatják elő fentről" – mondta a román miniszterelnök.

Romániába tavasszal érkezett meg az első 15 menedékkérő azok közül, akiket Romániának az uniós kvótarendszer alapján kellene átvennie Görögországtól és Olaszországtól.

Romániának az uniós kvóták alapján több mint 6000 menedékkérőt kellene befogadnia, de a Nyugat-Európába vágyók nem hajlandók Romániába menni. Bukarest 1785 menedékkérő átvételére tett amúgy ajánlatot.