Félmillió elutasított menedékkérő Németországban

Vágólapra másolva!
Félmilliónál is több elutasított menedékkérő él Németországban, legnagyobb részük több mint hat éve, vagyis még a menekültválság előtt érkezett az országba. A hatóságok szerint egész iparág épült a kitoloncolások megakadályozására.
Vágólapra másolva!

Több mint félmillió elutasított menedékkérő él Németországban – írta a Bild című német lap kormányzati adatokra hivatkozva. Az összeállítás szerint 549 209 elutasított menedékkérő él Németországban, közülük 406 065 több mint hat éve.

A legtöbben a törökök vannak

Majdnem minden második rendelkezik állandó tartózkodási engedéllyel.

Az elutasított menedékkérők legnagyobb csoportját a török állampolgárok alkotják 77 600 fővel,

utánuk a koszovói állampolgárok 68 549 fős csoportja következik, majd a szerb állampolgárok 50 817 fővel.

Az ország elhagyására kötelezett, de valamilyen ok miatt Németországban maradó menedékkérők száma 168 212 volt az év közepén. A kormány kimutatása szerint mintegy 37 ezren azért nem távoznak, mert nincs útlevelük.

Akadályozzák a kitoloncolást

Rainer Wendt, a Német Rendőrszakszervezet elnöke szerint "egész iparág" épült a kitoloncolások megakadályozására. Ügyvédek és emberi jogi szervezetek rendszeresen meggátolják az ország elhagyására kötelező határozatok végrehajtását, és a politikusok is tartanak a kitoloncolásoktól.

Angele Merkel és Hans-Peter Friedrich Forrás: AFP

Hans-Peter Friedrich korábbi szövetségi belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa szerint

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter a minap arról beszélt: az eddiginél több elutasított menedékkérőt kell hazatelepíteni, önkéntes távozásra ösztönözni vagy szükség esetén kitoloncolni, mert "az integráció csak akkor sikerülhet, ha világos, hogy kire vonatkozik".