Clinton vezet az első tévévita előtt

Trump Clinton amerika
Hillary Clinton accepts the nomination on the final night of the Democratic National Convention at the Wells Fargo Center, July 28, 2016 in Philadelphia, Pennsylvania. / AFP PHOTO / Robyn Beck
Vágólapra másolva!
A hétfői első tévévita előtt Hillary Clinton előnye 6 százalékpont Donald Trump előtt a választáson való részvételüket valószínűnek mondó megkérdezettek körében egy friss közvélemény-kutatás szerint. Clinton örülhet, mert választói egyre lelkesebbek, de aggódhat amiatt, hogy még mindig sokan mondják: változást akarnak.
Vágólapra másolva!

A november eleji választáson a részvételüket valószínűnek mondó válaszadók 43 százaléka szavazna Hillary Clintonra, 37 százalék pedig Donald Trumpra – derül ki az NBC hírcsatorna és a Wall Street Journal közös közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint a libertariánus Gary Johnson 9 százaléknyi, a Zöld Párt jelöltje, Jill Stein 3 százaléknyi szavazatra számíthat.

A két nagy párt jelöltje közül választva a megkérdezettek 48 százaléka voksolna Clintonra, és 41 százaléka Donald Trumpra.

Trump két választói csoportban, a férfiak és a fehérek között előzi meg kicsivel ellenfelét. Clinton viszont toronymagasan népszerűbb az afroamerikaiak, a nők és a fiatalok körében. A diplomások többsége Clintont választaná, a diploma nélküliek körében viszont Trump a jóval népszerűbb.

Hillary Clintonnak lehet oka az optimizmusra Forrás: AFP/Robyn Beck

Hillary Clinton számára bizakodásra adhat okot, hogy az őt támogató választók majdnem olyan elkötelezettek, mint Trump szavazói

– ebben a dimenzióban korábban jelentős volt a lemaradása. A Demokrata Párt egyik szakértője szerint az is pozitív jel a számára, hogy kampányának talán legnehezebb hetei után is megőrizte előnyét.

Trump viszont arra építhet, hogy

a regisztrált szavazók 49 százaléka válaszolta: olyan jelöltet akar, aki jelentős változást hozhat a kormányzat működésébe, még ha ez kiszámíthatatlansággal is jár együtt.

48 százalék pedig egyetért azzal, hogy az ország gazdasága nem fejlődött eléggé az elmúlt időszakban – ez Trump egyik leggyakrabban hangoztatott álláspontja. Ezzel szemben csak 45 százalék ért egyet azzal a Clinton-üzenettel, hogy a gazdaság fejlődik. A gazdaság egyébként az egyetlen olyan terület, amelyben a választók Clinton és Trump közül utóbbit látják kompetensebbnek.

Barack Obama megítélése azonban még mindig nagyon pozitív, ami Clinton esélyeit növelheti a végelszámolásnál.