Újabb kórházat bombáztak le

szíria, aleppó, aleppo
ALEPPO, SYRIA - SEPTEMBER 21 : Syrians react after Asad Regime forces' attack on opposition controlled Meshed region in Aleppo, Syria on September 21, 2016. Ibrahim Ebu Leys / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Két mentős és két nővér is meghalt abban a légicsapásban, ami kedd este ért egy Aleppóhoz közeli klinikát – állítja az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja. A támadást, amelyben kilenc lázadó is meghalt, a Reuters szerint orosz vagy szíriai gépek hajtották végre. Az eset egy nappal azt követően történt, hogy valószínűleg szintén orosz vagy szíriai erők lebombáztak egy Aleppóba tartó segélykonvojt.
Vágólapra másolva!

Egy, a humanitárius szervezetek munkáját koordináló szervezet szerint a négy klinikán dolgozó halálát okozó akció célzott támadás része volt. A szervezet BBC-nek nyilatkozó vezetője szerint a két egymást követő támadás „nem véletlen egybeesés", valaki

így próbál üzenni a humanitárius szervezeteknek, hogy nem látják őket szívesen Szíriában, és ha maradnak, célponttá válnak.

Túlélők a szíriai kormány Aleppó tartományt ért támadása után szeptember 21-én Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ibrahim Ebu Leys

A támadás akkor történt, amikor sérülteket és új felszereléseket vittek egy Aleppóhoz közeli egészségügyi központhoz. Az akcióban két nővér és két mentős halt meg, egy nővér pedig kritikus állapotban van. Az épület teljesen megsemmisült, elképzelhető, hogy a romok további áldozatokat rejtenek.

Az akcióban szintén meghalt kilenc fegyveres egy olyan lázadó csoport tagja volt, amely hivatalosan nem tagja az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi szövetségnek, de az oldalukon küzd.

Egy nappal korábban

egy segélykonvojt ért légitámadás Aleppóhoz közel, amelyben nagyjából 20 civil halt meg.

A támadásért az Egyesült Államok Oroszországot tartja felelősnek – mondta Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója kedden. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pedig a szír kormányt kritizálta hevesen, amiért a civil lakosságot támadja és ellenfelei ezreit kínozzák meg a rezsim börtöneiben.

A hétfői támadás csak órákkal történt azután, hogy a szír hadsereg felmondta az orosz és az amerikai kormány segítségével egy héttel korábban kötött fegyverszünetet. A szír és az orosz kormány is visszautasította a részvételükről szóló vádakat.