Hackertámadás érte a Bundestag több pártját

oroszország szankciók EU
People standing on a bridge take a view over Berlin's government district as in background can be seen the German flag and the cupola of the Reichstag building housing the Bundestag (lower house of parliament) on April 2, 2016 in Berlin. / AFP PHOTO / dpa / Ralf Hirschberger / Germany OUT
Vágólapra másolva!
Németországban informatikai támadás érte a szövetségi parlament (Bundestag) több pártját, a hatóságok orosz hírszerző szolgálatokhoz köthető hackerekre gyanakodnak, és attól tartanak, hogy a támadók bizalmas dokumentumokat szerezhettek meg, amelyeket a közvélemény befolyásolásának szándékával hoznak majd nyilvánosságra a 2017-es Bundestag-választás előtt - írta a Süddeutsche Zeitung című lap szerdán.
Vágólapra másolva!

A müncheni lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportjának értesülése szerint augusztus 14-én és augusztus 25-én fertőzött e-maileket kapott a Bundestag számos politikusa és több pártszervezet. A fertőzött levél egyebek mellett a Baloldal szövetségi pártigazgatóságához, a jobboldali CDU/CSU pártszövetség ifjúsági szervezetéhez (Junge Union) és a CDU Saar-vidék tartományi szervezetének vezetőségéhez érkezett. Saar-vidék azért is érdekes, mert ugyan nem tartozik a legfontosabb tartományok közé, de jövő márciusban helyi törvényhozási (Landtag-) választást tartanak a tartományban.

Több párt is érintett Forrás: AFP/Ralf Hirschberger

NATO-levélnek álcázták

A leveleket egy hq.nato.int végződésű címről küldték, ilyet a NATO brüsszeli központjában használnak. A levelek szövege szerint a mellékelt linkre kattintva hozzá lehet jutni az atlanti szövetségnek az olaszországi földrengésről, illetve a törökországi puccskísérletről gyűjtött friss információihoz, de a link egy olyan szerverre vezetett, amely ártó szándékú programot, illetve kémszoftvert telepít a számítógépre.

Használaton kívül címekre is küldtek

Az adathalász támadás igen erőteljes lehetett, ezt jelzi, hogy a leveleket 70 olyan címre is elküldték, amelyet már nem is használnak. A szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) szerint az apt28 vagy Sofacy Group néven ismert hackercsoport hajthatta végre a támadást. A csoport nyugati hírszerző szolgálatok szerint az orosz katonai hírszerzés (GRU) és a polgári hírszerzés (FSZB) irányítása alatt áll.

Választási időszak jön

A német hatóságok szerint az amerikai Demokrata Párt informatikai rendszeréből ellopott és a WikiLeaks kiszivárogtató portálon nyilvánosságra hozott több ezer e-mail ügye alapján félő, hogy a támadás célja a közvélemény befolyásolása bizalmas iratok révén a választási időszakban.