Terrorszervezet támogatásával is vádolnak ellenzéki török újságírókat

Vágólapra másolva!
Fegyveres terrorszervezet tudatos és szándékos támogatásának vádjával is per indult szeptember 21-én, szerdán Can Dündar, a Cumhuriyet című kormánykritikus napilap volt főszerkesztője, valamint Erdem Gül, az újság ankarai irodavezetője ellen Isztambulban - jelentette a Dogan török hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A két újságírót korábban azért állították bíróság elé, mert tavaly májusban

arról írtak cikket, hogy Törökország 2014-ben fegyvereket szállított Szíriába.

A Cumhuriyet a riport alátámasztására videofelvételeket is közölt. Tettükkel állítólag annak az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán török hitszónoknak és hálózatának nyújtottak segítséget, amelyet Ankara a július 15-i puccskísérletért tesz felelőssé. Törökország terrorszervezetnek minősíti a mozgalmat.

Az újságíróknak írni kellene a híreket

Dündart és Gült májusban államtitkok kiszivárogtatása vádjában egyszer már bűnösnek találták. A főszerkesztőt öt év tíz hónap, a fővárosi irodavezetőt pedig öt év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, de a terrorszervezet támogatásának vádját nem vizsgálták.

Mindkettőjüket felmentették ugyanakkor a kormányhatalom megdöntésének kísérlete, illetve a kémkedés vádja alól.

Dündar jelenleg külföldön tartózkodik, ő nem vett részt a zárt tárgyaláson. Gül kollégáinak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: "az újságíróknak nem szerepelniük kellene a hírekben, hanem írniuk kellene azokat".

Ellenzéki politikusok elmentek a tárgyalásra

Támogatását kifejezve több ellenzéki politikus, köztük Enis Berberoglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) egyik képviselője, a tárgyalóterem folyosóján várakozott, de ott volt Barry White, a Nemzetközi Újságíró Szövetség képviselője is. Berberoglu ellen katonai és politikai kémkedés, továbbá terrorszervezet támogatásának vádjával 20 és 30 év közötti börtönbüntetést kért előzőleg az ügyészség. A bíróság az ő aktáját is hozzáadta az ügyhöz. A két újságíró perét jogvédők világszerte bírálják.

A szerdai tárgyaláson ítélet nem született, a per folytatását november 16-ára halasztották.