Egyre erősebbek a radikálisok Németországban

CDU party executive ELECTION CDU Berlin Angela Merkel
German Chancellor Angela Merkel (CDU) speaking at a press conference after the CDU party executive meeting in Berlin, Germany, 19 September 2016. After the Berlin House of Representatives elections, the party's leading committes have come together to analyse the results. PHOTO: MICHAEL KAPPELER/DPA
Vágólapra másolva!
Bár súlyos választási pofonokat kapott Angel Merkel az elmúlt hetekben, ami némi retorikai fordulatra is kényszerítette menekültügyben, de egyelőre úgy tűnik, hogy nincsen veszélyben a negyedik kancellári ciklusa. A bevándorlásellenes és a hagyományos konzervatív értékek mellett kiálló Alternatíva Németországnak párt folyamatosan erősödik, de mivel egyelőre senki sem akar velük koalíciót kötni, ezért meglehetősen távol vannak a hatalomtól. Ha a bevándorlók témája a következő hónapokban is napirenden marad, akkor Merkelnek meg kell azzal barátkoznia, hogy tőle jobbra is van politikai alternatíva.
Vágólapra másolva!

A nagy történelmi pártok visszaesését, néhol pedig súlyos vereségét hozták az elmúlt hetek önkormányzati és tartományi választásai Németországban. Az igazi nyertes az euroszkeptikus és bevándorlásellenes, 2013-ban alapított Alternatíva Németországnak (AfD) és részben a Baloldali Párt (Die Linke) volt. Mindez azt mutatja, hogy a német szavazók a korábbi vezető középpártok helyett inkább a radikálisabb megoldásokat keresők felé tájékozódnak.

Angela Merkel meglepődhetett az elmúlt hetek választási eredményein Forrás: AFP/Michael Kappeler

Áttörés

Az AfD az igazi áttörést Berlinben és Mecklenburg-Elő-Pomerániában érte el. A keletnémet tartományban nemcsak a 20 százalékot ugrották át, hanem az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Uniót (CDU) is megelőzték. A baloldali fellegvárnak számító fővárosban pedig az AfD több mint 14 százalékos eredménnyel a Zöldekkel, a Die Linkével és a CDU-val volt versenyben. A bevándorlásellenes párt egyébként

az egykori Kelet-Berlin területén megelőzte a CDU-t és a Zöldeket is.

A németországi politikai térkép átrendeződését jól mutatja, hogy az utóbbi hetek felmérései szerint

az AfD 13-15 százalékos eredménnyel biztosan bekerülne a parlamentbe.

Mindezek ellenére egyelőre úgy tűnik, a CDU és a szociáldemokraták 2017 szeptembere után is folytathatják a nagykoalíciós kormányzást, bár kisebb parlamenti többséggel, mint napjainkban. De vajon mi állhat a lassú, de folyamatos változások mögött?

Frauke Petry, az AfD vezetője egyelőre örülhet a választási eredményeknek Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Bevándorlók

Az egyértelműnek tűnő válasz az európai menekültválság tavalyi eszkalálódása, aminek következtében több mint másfélmillió bevándorló érkezett Németországba. A kezdeti lelkesedést fokozatos csalódás váltotta föl, mivel a beérkező tömeg jelentős része annyira képzetlen volt, hogy értelemszerűen nem tudtak elhelyezkedni még az alacsony iskolázottságot igénylő munkakörökben sem. A legfrissebb adatok szerint a frankfurti tőzsdén jegyzett német vállalatoknál

mindössze 64 ember talált magának új állást.

Az integráció vontatottsága mellett tovább borzolták a kedélyeket a migránsok által elkövetett támadások, például a kölni szexuális támadások szilveszter éjszaka, de a nyári würzburgi és ansbachi merénylet is tovább rombolta a Merkel által vitt irányzatot. A kancellár számára a végső lökést a változtatásra az utóbbi hetek CDU szempontjából tragikus választási eredményei adták, de erről majd picit később.

A bevándorlók érkezése a német politikát sem hagyta idegen Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Roberastorgano

Megélénkült a közbeszéd

A csak hároméves párt ismét érdekessé tette a demokráciát és a választásokat, élénkítve a közbeszédet – egy évvel az országos választások előtt példa nélküli sikersorozatra tekinthet vissza – erről már Dieter Stein, a Junge Freiheit című újság főszerkesztője beszélt. Ha az AfD tartja a reálpolitikai józanság irányát, jövőre először Észak-Rajna-Vesztfáliában, majd szövetségi szinten is korrigálhatja a német pártrendszer tájképét. Mindez történelmi jelentőségű lenne – mondta az újságíró.

Az AfD 2013-ban jött létre, és az akkori parlamenti választáson azzal kampányolt, hogy az országnak be kellene fejeznie a mediterrán országoknak jutatott mentőcsomagok finanszírozását. Emellett a párt svájci mintára Németországban is

erősítette volna a direkt demokrácia intézményeit,

és a középosztályt támogató liberális gazdaságpolitikát folytatott volna. Mindez a semmiből 4,7 százalékos eredményre volt elég, ami majdnem parlamenti bejutást jelentett nekik.

Az AfD a kelet-berlini lakótelepeken szerepelt a legjobban Forrás: AFP/Jorg Carstensen

2021-ben kerülnének hatalomra

A párt a viszonylagos kudarc ellenére nem vesztett lendületet, mivel a 2014. május 25-i európai parlamenti választáson 7,1 százalékos eredménnyel bejutott a testületbe. Az AfD-ben az irányváltást 2015 nyara hozta el, amikor a korábbi, inkább a gazdasági kérdésekre fókuszáló Bernd Lucke pártelnök veszített Frauke Petryvel szemben. Petry győzelme után többen távoztak a pártból, köztük a korábbi vezér is, ennek ellenére a sokkal erőteljesebb bevándorlásellenes szólamokkal sikerült stabilizálni az AfD támogatottságát.

Az áttörést 2016 hozta el, mivel tavasszal Baden-Württembergben, Szász-Anhaltban és Rajna-Pflazban sikerült a tartományi parlamentbe bejutni. Ez a sorozat pedig, mint már korábban említettük, szeptemberben is folytatódott. Az AfD a berlini választásokon elért sikerek után már a szövetségi parlamenti választásokra készül,

középtávon pedig hatalomra akar kerülni

– erről már Frauke Petry beszélt a héten. A pártelnök abban bízik, hogy jövőre 10 százalék körüli eredménnyel kerülnek majd be, és 2021-ben akár hatalomra is kerülhetnek.

Frauke Petry a kormányzásba is beleszólna Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Fájhat Merkel feje

Az AfD a bevándorlás ellenzése mellett az utóbbi hónapokban egyértelműen kiállt a hagyományos családmodell propagálása mellett. Éppen emiatt élesen ellenzik a melegek házasodását is. A párt élesen bírálta a német energiapolitikai fordulatot is, ami az atomerőművek kivezetése mellett csak a megújuló energiákra hagyatkozna. Megállítaná a szélerőművek „kontroll nélküli építését” is.

Persze nagy kérdés, hogy a jelenleg csak a bevándorlásra fókuszáló AfD témája jövőre is napirenden lesz-e Németországban. Ha ezen a területen nem lesz változás, akkor az AfD joggal bízhat abban, hogy 10 százalék fölötti eredménnyel kerül a parlamentbe. Mindez azt jelentené, hogy megdőlne a német politika azon 1945 óta meglévő alaptétele, hogy

a CDU/CSU-tól jobbra nincsen valós politikai erő.

Az AfD lehetőségeit nagyban behatárolja, hogy egyelőre teljesen koalícióképtelenek a többi párt szemében.

Merkel egyre jobban aggódhat az AfD erősödése miatt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Jöhetnek a muszlimok

Merkel látva a CDU térvesztését a hét elején fordulatot hajtott végre eddigi politikájában. Legszívesebben „visszaforgatná az idő kerekét”, mert Németországot felkészületlenül érte a menekültválság – mondta a kancellár. Kiemelte: nem szívesen ismétli meg többé, hogy „sikerülni fog, megoldjuk” (wir schaffen das) – vagyis Németország megbirkózik a menekültválsággal –, mert ez a kijelentés tartalom nélküli, „üres szólammá” vált, és „sokakat provokál”.

Azonban arról is beszélt, hogy ha az emberek azt akarják, hogy Németország ne fogadjon be „egyetlen idegent sem”, és különösen a muszlimok előtt zárkózzon be, akkor

szó sem lehet irányváltásról,

mert ez a követelés ellentétes az alaptörvénnyel, Németország nemzetközi jogi kötelezettségeivel és mindenekelőtt a CDU politikájának „erkölcsi alapjával” és saját, személyes meggyőződésével – mondta a pártelnök-kancellár.

"Ebben az esetben szó sem lehet irányváltásról" Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Düh

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung kommentárja szerint a kancellár „önkritikát gyakorol, de ragaszkodik meggyőződéséhez a menekültpolitikában”. Csupán jobban el akarja magyarázni politikáját, ami „más következményekhez vezethet, mint amit kíván”. Minél közelebb van a 2017-es parlamenti választás, minél inkább megveti a lábát a jobboldal új szereplője, az AfD, annál nagyobb a nyugtalanság a CDU-ban.

A liberális Süddeutsche Zeitung kommentárja szerint Merkel

„megnyitotta az utat a CDU-ban a béketeremtés és a CSU-val a megegyezés felé”.

Bírálóinak nemcsak azzal tett eleget, hogy üres szólamnak minősítette a wir schaffen das-t, hanem azt is

beismerte, hogy az állam tavaly ősszel elveszítette az irányítást a folyamatok felett,

aminek soha többé nem szabad bekövetkeznie. „Éppen ez a kontrollvesztés dühítette fel CDU-szavazók tömegeit, köztük sok olyan embert, akiknek elvileg nincs bajuk a menekültek befogadásával.”

Kérdés, mennyire hisznek a választók tömegei Merkel retorikai fordulatának Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Negyedik ciklus

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a német közvélemény hogyan reagál majd Merkel fordulatára. Azt szinte biztosra lehet venni, hogy a CDU idei év végi kongresszusán ismét elnökké választják, így jövőre ő lesz a kereszténydemokraták kancellárjelöltje.